szalonna

Szalonnának az állatok bőre alatt lévő vékonyabb-vastagabb, a hústól jól elválasztható, feldolgozásra önállóan is alkalmas és a hájnál rostokban dúsabban ellátott zsírréteget nevezzük. A szalonna legegyszerűbb tartósítása az úgynevezett sózott, - vagy fehér, alföldi sózott szalonna. Az erre szánt több ujjnyi darabokat vastagon sózzák és szellős hűvös helyen tárolják. Fogyasztása nyersen, nyárson sütve, vagy bográcsban főzéskor zsírzóként történik . Hosszabban tárolva avasodni kezd, s ilyenkor jellegzetes illat és aroma anyagok jelennek meg és színe is előbb elefántcsont, majd egyre érettebb sárga színűre változik. Sokan igazán csak ekkor szeretik fogyasztani.
Az elterjedtebb tartósítási módszer a sóban és esetleg még fűszerekben napokig, esetleg hetekig tartó pácolás utáni füstölés. Mivel ilyenkor a szalonna csak a belőle távozó folyadékban áll - semmiféle páclevet nem kap - száraz, vízvesztő / dehidráló / pácolásnak tekinthető. Felhasználása ugyanaz, mint a fehér szalonnáé, tetézve azzal, hogy húsok spékelésére ez alkalmasabb. Kellően megfüstölve, szellős, hideg helyen tartva szinte korlátlan ideig fogyasztható.

  • Stroganoff ragu
    4

    A húst csíkokra kell vágni és kevés olajon megpirítani. Az edényből kivesszük és a darabokra vágott szalonnát kisütjük, amit szintén kiveszünk...

    • 3 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Rakott krumpli
    18

    Főzzük meg a krumplit, a héjával együtt, sós vízben. Miután megfőtt, hűtsük hideg vízzel, és húzzuk le a héját. Vágjuk kockára. A tojásokat...

    • 5 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Királyi kaja
    20

    A savanyú káposztát kimosom, majd olajozott tepsire fektetem, kb. a felét. Megfőzöm a rizst, és ha kész, ez kerül a káposztára. A megmaradt...

    • 5 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Gombás csirkemájam
    14

    A hagymát és a szalonnát apró kockára vágom, majd világosra pirítom. Hozzáadom a gombát, majd kis idő múlva, a májat. Én szeretem a konzerv...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Harcsapaprikás
    26

    A harcsafilét vágjuk kockára, majd a szalonnát és hagymát is aprítsuk fel. Elsőként a szalonnát süssük zsírjára és szűrjük le. A szalonna...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Dorozsmai pontyfilé másképp
    11

    A tésztát sós vízben főzzük ki, majd szűrjük le és öblítsük át hideg vízzel. A hagymát vágjuk finomra. A felkockázott szalonnát olvasszuk...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Túrós tészta szalonnával
    39

    A tésztát sós vízben kifőzzük, majd hideg vízzel átöblítjük és tűzre téve, kevés olajon átforgatjuk. A szalonnát felkockázzuk és megpirítjuk. A...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Rablóhús csirkéből
    65

    A csirkemellet nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát négyfelé és darabjaira szedjük. A kolbászt karikákra vágjuk, a szalonnát vékony szeletekre....

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Szalonnás-hagymás falatok
    18

    A kifliket felkarikázzuk. Rárakjuk a felszeletelt vöröshagymát, majd a csíkokra szeletelt szalonnát. Végül, fogpiszkálóval átszúrjuk.

    • 4 személyre
    • 10 perc
    Részletek >
  • Olasz zöldségleves
    1

    A szalonnát csíkokra vágjuk, és kiolvasztjuk, majd hozzáadjuk az olajat és a finomra vágott vöröshagymát. Megpirítjuk, és a csíkokra vágott...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >