szalonna

Szalonnának az állatok bőre alatt lévő vékonyabb-vastagabb, a hústól jól elválasztható, feldolgozásra önállóan is alkalmas és a hájnál rostokban dúsabban ellátott zsírréteget nevezzük. A szalonna legegyszerűbb tartósítása az úgynevezett sózott, - vagy fehér, alföldi sózott szalonna. Az erre szánt több ujjnyi darabokat vastagon sózzák és szellős hűvös helyen tárolják. Fogyasztása nyersen, nyárson sütve, vagy bográcsban főzéskor zsírzóként történik . Hosszabban tárolva avasodni kezd, s ilyenkor jellegzetes illat és aroma anyagok jelennek meg és színe is előbb elefántcsont, majd egyre érettebb sárga színűre változik. Sokan igazán csak ekkor szeretik fogyasztani.
Az elterjedtebb tartósítási módszer a sóban és esetleg még fűszerekben napokig, esetleg hetekig tartó pácolás utáni füstölés. Mivel ilyenkor a szalonna csak a belőle távozó folyadékban áll - semmiféle páclevet nem kap - száraz, vízvesztő / dehidráló / pácolásnak tekinthető. Felhasználása ugyanaz, mint a fehér szalonnáé, tetézve azzal, hogy húsok spékelésére ez alkalmasabb. Kellően megfüstölve, szellős, hideg helyen tartva szinte korlátlan ideig fogyasztható.

  • Erdélyi zöldbableves
    14

    A füstölt szalonnát, nagyon apró kockákra vágom és a zsírját kiolvasztom. A zsíron üvegesre fonnyasztom a megtisztított és ugyancsak finomra...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Favágószelet
    4

    A borsót puhára pároljuk és a levétől lecsepegtetjük. Az apró kockára vágott szalonnát ropogósra sütjük, beletesszük a borsót, majd ráöntjük...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Bakonyi pacal
    7

    A pacalt, többször váltott, hideg vízben megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Amint felforrt, a vizet leöntjük róla és hideg vízben,...

    • 4 személyre
    • 180 perc
    Részletek >
  • Tejfeles burgonyakrémleves
    4

    A füstölt szalonnát csíkokra metéljük, zsírját lábosban kiolvasztjuk, majd üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a megtisztított,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Cigánypecsenye
    34

    A cigánypecsenye tarjából készítve a legfinomabb.Annyi vékony szelet szalonnát szelek bevagdosom őket, amennyi szelet húst készítek. A szalonnákat...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Paprikás-babos leves
    7

    A szalonnát apró kockára vágom, megolvasztom, ebben megfonnyasztom az apróra vágott hagymát, majd a paprikát adom hozzá. Ráhintem a lisztet,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Csirkecombok fokhagymás zöldségmártással
    15

    Az olajon süssük ki a szeletekre vágott szalonna zsírját, a szalonnát vegyük ki, és a zsiradékban süssük elő-oldalanként kb. 2 percig-a megmosott,...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Csirkeragu gombával
    10

    Csíkokra vágjuk a húst és a szalonnát, negyedekre a krumplit és az apróbb gombát, kockára a hagymát. Olajat öntünk a tepsibe, és mindent...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >