szalonna

Szalonnának az állatok bőre alatt lévő vékonyabb-vastagabb, a hústól jól elválasztható, feldolgozásra önállóan is alkalmas és a hájnál rostokban dúsabban ellátott zsírréteget nevezzük. A szalonna legegyszerűbb tartósítása az úgynevezett sózott, - vagy fehér, alföldi sózott szalonna. Az erre szánt több ujjnyi darabokat vastagon sózzák és szellős hűvös helyen tárolják. Fogyasztása nyersen, nyárson sütve, vagy bográcsban főzéskor zsírzóként történik . Hosszabban tárolva avasodni kezd, s ilyenkor jellegzetes illat és aroma anyagok jelennek meg és színe is előbb elefántcsont, majd egyre érettebb sárga színűre változik. Sokan igazán csak ekkor szeretik fogyasztani.
Az elterjedtebb tartósítási módszer a sóban és esetleg még fűszerekben napokig, esetleg hetekig tartó pácolás utáni füstölés. Mivel ilyenkor a szalonna csak a belőle távozó folyadékban áll - semmiféle páclevet nem kap - száraz, vízvesztő / dehidráló / pácolásnak tekinthető. Felhasználása ugyanaz, mint a fehér szalonnáé, tetézve azzal, hogy húsok spékelésére ez alkalmasabb. Kellően megfüstölve, szellős, hideg helyen tartva szinte korlátlan ideig fogyasztható.

  • Karaj lecsós tojással
    1

    A zöldségeket összeaprítjuk, a húst 4 szeletre vágjuk. Kevés olajon kipirítjuk a kis kockákra vágott szalonnát, megfuttatjuk benne a hagymát,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Túrós tészta
    13

    Bő, sós, forró vízben, kifőzzük a tésztát. A füstölt szalonna kockákat jól kisütjük. Egy tepsiben, összekeverjük a tésztát a túróval...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Kolbászos lecsó
    15

    A hagymát megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk és felkockázzuk. A paprikát megmossuk és ízlés szerint karikára, vagy...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Gulyásleves tarhonyával
    25

    A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, majd zsírját, folyamatos keverés közben, kis lángon kiolvasztom és ráteszem a megtisztított, finomra...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Zöldbabos halszelet
    10

    A halszeleteket, ha fagyasztottak, hagyjuk kiengedni. A szalonnát kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A zöldbabot forrásban...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Májkrém
    39

    Egy nagyobb serpenyőben, megsütöm a szalonnakockákat. Mikor kisült a zsírja, kiveszem a szalonnát, majd a visszamaradt zsírt kiöntöm. A serpenyőben...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Hagymamártás
    8

    Kevés olajon megpirítunk 15 dkg szalonnakockát, és 20 dkg kolbászkarikát. Ráteszünk vékony karikára vágott hagymát. Megforgatjuk, 2 pohár...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Grillcsirke saláta fokhagymás öntettel
    6

    A csirkemellet kicsontozzuk, sóval, borssal beszórjuk, megkenjük olajjal és grillrácson pirosra sütjük, majd kihűtjük. A szalonnát apró kockákra...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Mézes-répás csirke
    9

    A csirkemellet csíkokra vágjuk, és alaposan megfuttatjuk olajon. Fűszerezzük, majd rászórjuk a felaprított répát. Jól összepirítjuk, majd...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Fűszeres hal
    7

    A szalonnát apró kockákra vágjuk. A kakukkfüvet és petrezselymet leöblítjük, szárazra rázzuk és lecsipkedjük a levelét. A petrezselymet felaprítjuk....

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >