szalonna

Szalonnának az állatok bőre alatt lévő vékonyabb-vastagabb, a hústól jól elválasztható, feldolgozásra önállóan is alkalmas és a hájnál rostokban dúsabban ellátott zsírréteget nevezzük. A szalonna legegyszerűbb tartósítása az úgynevezett sózott, - vagy fehér, alföldi sózott szalonna. Az erre szánt több ujjnyi darabokat vastagon sózzák és szellős hűvös helyen tárolják. Fogyasztása nyersen, nyárson sütve, vagy bográcsban főzéskor zsírzóként történik . Hosszabban tárolva avasodni kezd, s ilyenkor jellegzetes illat és aroma anyagok jelennek meg és színe is előbb elefántcsont, majd egyre érettebb sárga színűre változik. Sokan igazán csak ekkor szeretik fogyasztani.
Az elterjedtebb tartósítási módszer a sóban és esetleg még fűszerekben napokig, esetleg hetekig tartó pácolás utáni füstölés. Mivel ilyenkor a szalonna csak a belőle távozó folyadékban áll - semmiféle páclevet nem kap - száraz, vízvesztő / dehidráló / pácolásnak tekinthető. Felhasználása ugyanaz, mint a fehér szalonnáé, tetézve azzal, hogy húsok spékelésére ez alkalmasabb. Kellően megfüstölve, szellős, hideg helyen tartva szinte korlátlan ideig fogyasztható.

  • Rakott tejfölös sajtos tészta
    14

    Először kifőzőm az egyik csomag tésztát, majd az olajjal megöntözött tepsibe teszem. Utána a szalonnát apróra vágom és olajban megpirítom,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Lecsó virslivel
    19

    A kiolvasztott szalonna zsiradékán megdinszteljük a megtisztított és felszeletelt hagymát, paprikát. Amikor már pirul, beledobjuk a sót, majorannát...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Harcsapörkölt
    9

    A kockára vágott, füstölt szalonnát üvegesre sütjük. Hozzátesszük a finomra vágott vöröshagymát, Piros Arany krémmel együtt pirítjuk. Rátesszük...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Krumplis tészta szalonnával
    6

    A szalonnadarabkákat megpirítjuk az olajon. A finomra vágott hagymát hozzáadva megdinszteljük, majd az apró kockára vágott burgonyát is belekeverjük,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Kolbászos, tojásos lecsó
    1

    Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk, és hagyjuk, hogy kiengedje a zsírját, majd az apróra vágott vöröshagymát üvegesre dinszteljük. Karikákra...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Hamis gulyásleves
    0

    A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, majd zsírját folyamatos keverés közben kis lángon kiolvasztom, és ráteszem a megtisztított, finomra...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Kelbimbó leves
    10

    A vaj felén, kiolvasztjuk az apró kockára vágott szalonnát és néhány percig együtt pirítjuk a kelbimbóval. Ráöntünk 1,2 liter csontlevest...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Kelkáposztás sertéskaraj
    2

    A sertéskarajt 2x2cm kockákra daraboljuk, majd sóval, színes borssal,zúzott fokhagymával fűszerezzük, és összeforgatjuk a mustárral. Ezután...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Kapros burgonyaleves szalonnával
    2

    A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, zsírját kisütjük, de a pörcöt is a forró zsírban hagyjuk. Hozzáadjuk a centis darabokra felkarikázott...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Kapros cukkinilecsó
    1

    A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, majd a zsírját kevergetve kiolvasztjuk. Rátesszük a finomra metélt vöröshagymát és megfonnyasztjuk....

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >