szalonna

Szalonnának az állatok bőre alatt lévő vékonyabb-vastagabb, a hústól jól elválasztható, feldolgozásra önállóan is alkalmas és a hájnál rostokban dúsabban ellátott zsírréteget nevezzük. A szalonna legegyszerűbb tartósítása az úgynevezett sózott, - vagy fehér, alföldi sózott szalonna. Az erre szánt több ujjnyi darabokat vastagon sózzák és szellős hűvös helyen tárolják. Fogyasztása nyersen, nyárson sütve, vagy bográcsban főzéskor zsírzóként történik . Hosszabban tárolva avasodni kezd, s ilyenkor jellegzetes illat és aroma anyagok jelennek meg és színe is előbb elefántcsont, majd egyre érettebb sárga színűre változik. Sokan igazán csak ekkor szeretik fogyasztani.
Az elterjedtebb tartósítási módszer a sóban és esetleg még fűszerekben napokig, esetleg hetekig tartó pácolás utáni füstölés. Mivel ilyenkor a szalonna csak a belőle távozó folyadékban áll - semmiféle páclevet nem kap - száraz, vízvesztő / dehidráló / pácolásnak tekinthető. Felhasználása ugyanaz, mint a fehér szalonnáé, tetézve azzal, hogy húsok spékelésére ez alkalmasabb. Kellően megfüstölve, szellős, hideg helyen tartva szinte korlátlan ideig fogyasztható.

  • Magyaros kolbászos lecsó
    7

    A lecsót elkészítem a szokásos módon (szalonnát is teszek alá). Mikor már majdnem kész, hozzáöntöm a karikára vágott kolbászt. Összerottyantom...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Magyaros spagetti
    2

    A vékony szeletekre vágott szalonnát felkockázzuk, és egy nagyobb edénybe téve zsírjára sütjük. Vigyázz, ne legyen túl pörcös! A gombát...

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Majonézes brokkolisaláta szalonnadarabkákkal
    2

    A brokkolit sós vízben rakjuk fel főni. Míg a többi hozzávalóval dolgozunk, tartsuk a szemünket a brokkolin, mert úgy finomabb a salátában,...

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Lebbencs leves paprikásan
    24

    A vöröshagymát lereszeljük (vagy fokhagymanyomón átnyomjuk). A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk. A szalonnát pici kockákra vágjuk. A...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Lebbencsleves (hagyományosan)
    0

    A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, majd egy serpenyőben forró olajon kisütjük. Ha megpirult hozzáadjuk a kockára vágott hagymát és...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Lecsó erős paprikával
    8

    A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, majd vékony...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Lecsó magyarosan
    93

    Egy közepes serpenyőbe nagykanál zsírt teszünk.amikor meleg a zsír, 15 dg kockára vágott húsos szalonnát bele teszünk és meg pirítjuk.majd...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Lecsós csirke szalonnával
    55

    A zsírt megolvasztjuk, belehelyezzük a megtisztított, feldarabolt csirkét,majd fedő alatt félpuhára pároljuk. Közben a füstölt szalonnát apró,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Lecsós sertésszelet
    39

    A hússzeleteket enyhén kiverem, sózom, lisztbe mártom, a zsírban ropogósra sütöm, majd félreteszem. A maradék zsíron, üvegesre sütöm a kockákra...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Lecsós szelet
    3

    A zsírt vagy az olajat felhevítjük, majd beletesszük a kockákra vágott szalonnát. Csaknem zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a félkarikákra...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >