szalonna

Szalonnának az állatok bőre alatt lévő vékonyabb-vastagabb, a hústól jól elválasztható, feldolgozásra önállóan is alkalmas és a hájnál rostokban dúsabban ellátott zsírréteget nevezzük. A szalonna legegyszerűbb tartósítása az úgynevezett sózott, - vagy fehér, alföldi sózott szalonna. Az erre szánt több ujjnyi darabokat vastagon sózzák és szellős hűvös helyen tárolják. Fogyasztása nyersen, nyárson sütve, vagy bográcsban főzéskor zsírzóként történik . Hosszabban tárolva avasodni kezd, s ilyenkor jellegzetes illat és aroma anyagok jelennek meg és színe is előbb elefántcsont, majd egyre érettebb sárga színűre változik. Sokan igazán csak ekkor szeretik fogyasztani.
Az elterjedtebb tartósítási módszer a sóban és esetleg még fűszerekben napokig, esetleg hetekig tartó pácolás utáni füstölés. Mivel ilyenkor a szalonna csak a belőle távozó folyadékban áll - semmiféle páclevet nem kap - száraz, vízvesztő / dehidráló / pácolásnak tekinthető. Felhasználása ugyanaz, mint a fehér szalonnáé, tetézve azzal, hogy húsok spékelésére ez alkalmasabb. Kellően megfüstölve, szellős, hideg helyen tartva szinte korlátlan ideig fogyasztható.

  • Paprikás krumpli
    8

    Egy-két evőkanál olajon megsütjük a szalonnát, aztán kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon, üvegesre sütünk egy fej, kockákra...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Paprikás burgonya
    16

    A szalonnát felszeletelem, megpirítom, majd a zsírján fonnyasztom meg, az apróra kockázott hagymát. Néhány perc pirítás után, leveszem az edényt...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Őzpörkölt
    5

    A megmosott húst kockára vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. Kivesszük a töpörtyűt,...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Bakonyi szalonnás-zöldséges (betyár) leves
    4

    A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az apróra kockázott hagymát, ha kevés a zsiradék pótoljuk olajjal. Üvegesre...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Bakonyi ragu tésztával
    32

    A kockára vágott hagymát pároljuk meg az olajon. Amikor üveges, tegyük bele a kockákra vágott paprikát, majd a paradicsomot. Egy kicsit összesütjük...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Olasz sajtleves
    2

    A kockára vágott szalonnát megsütjük szép pirosra a mikrohullámú sütőben. Forró húslét készítünk a leveskockából, belekeverjük a sajtot,...

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Gombás lecsó
    32

    A szalonnazsíron megfuttatjuk a hagymát, majd rászórjuk a paprikát és rátesszük a gombát. Kissé megsózzuk, majd fedő alatt, saját levében...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Paprikás krumpli
    12

    A krumplit megpucoljuk, és negyedekbe vágjuk. A hagymát felkockázzuk, és a szalonnazsíron megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paprikát, és egy pici...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Gombás sertésragu
    10

    A felkockázott, füstölt szalonnát odateszem pirulni, a zsíron. Apró kockára vágom a vöröshagymát, majd sárgára párolom a zsiradékban. Közben...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Bableves krumplisan
    14

    A  szalonnát hosszú csíkokra vágjuk, majd a mangalicazsírban, az aprított hagymával üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát  és megkevergetjük,...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >