szalonna

Szalonnának az állatok bőre alatt lévő vékonyabb-vastagabb, a hústól jól elválasztható, feldolgozásra önállóan is alkalmas és a hájnál rostokban dúsabban ellátott zsírréteget nevezzük. A szalonna legegyszerűbb tartósítása az úgynevezett sózott, - vagy fehér, alföldi sózott szalonna. Az erre szánt több ujjnyi darabokat vastagon sózzák és szellős hűvös helyen tárolják. Fogyasztása nyersen, nyárson sütve, vagy bográcsban főzéskor zsírzóként történik . Hosszabban tárolva avasodni kezd, s ilyenkor jellegzetes illat és aroma anyagok jelennek meg és színe is előbb elefántcsont, majd egyre érettebb sárga színűre változik. Sokan igazán csak ekkor szeretik fogyasztani.
Az elterjedtebb tartósítási módszer a sóban és esetleg még fűszerekben napokig, esetleg hetekig tartó pácolás utáni füstölés. Mivel ilyenkor a szalonna csak a belőle távozó folyadékban áll - semmiféle páclevet nem kap - száraz, vízvesztő / dehidráló / pácolásnak tekinthető. Felhasználása ugyanaz, mint a fehér szalonnáé, tetézve azzal, hogy húsok spékelésére ez alkalmasabb. Kellően megfüstölve, szellős, hideg helyen tartva szinte korlátlan ideig fogyasztható.

  • Fűszeres gombapörkölt
    15

    A gombát hideg, folyó víz alatt megmossuk (nem szabad áztatni, mert értékes fehérjéi kiáznak a vízben), tönkjéről levágjuk a földes részt,...

    • 3 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Gazdagon töltött virsli
    23

    A virslit hosszában bevágjuk, majd belerakjuk a szalonnát, sajtot, lilahagymát. A krumplit, spirálos szeletelővel felszeleteljük. A vajat a tepsibe...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Abált szalonna
    34

    A szalonnát feltesszük főni, az ételízesítős-fokhagymás vízben, és addig főzzük, amíg a szalonna egészen puha nem lesz. Ezt követően...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Rakott krumpli magyarosan
    15

    Megfőzzük a tojást és a krumplit, majd meghámozzuk, felkarikázzuk. A zsiradékkal kikent edénybe, elkezdjük a burgonyát belepakolni, majd a...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Rakott krumpli Kaskötőné módra
    12

    Ezt a receptet azoknak ajánlom, akiknek a férjük nagyon válogatós. Ez garantáltan ízleni fog! Egy hatalmas tepsit kikenek vajjal, és koskára...

    • 6 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Csikós tokány konyakkal
    30

    A kockára vágott szalonnából kiolvasztom a zsírt, majd rádobom a felaprított vöröshagymát és megdinsztelem rajta. Ezután megszórom pirospaprikával,...

    • 6 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Paradicsomos tarhonya
    17

    A füstölt szalonnát megpirítjuk, majd a zsírján megsütjük a hagymát, virslit, végül megpirítjuk a tarhonyát. Maggi ízvarázzsal ízesítjük,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Padlizsános tészta
    6

    A padlizsánokat nem hámozzuk meg, apró kockára vágjuk. Kifőzzük a tésztát. A szalonnát apró kockákra vágjuk, olajon megsütjük. Ha félig...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Francia rakott krumpli
    12

    Főzzük meg a burgonyát, közben egy serpenyőben, vajon pirítsuk aranybarnára a felkarikázott hagymát. Adjuk hozzá a felkockázott szalonnát,...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Burgundi marharagu
    18

    Vágd le a húsos szalonna bőrét, szeld fél centi vastag, 4 centi hosszú csíkokra a szalonnát. Lassú tűzön főzd, 10 percig, kb. 1,3 l vízben....

    • 6 személyre
    • 255 perc
    Részletek >