szalonna

Szalonnának az állatok bőre alatt lévő vékonyabb-vastagabb, a hústól jól elválasztható, feldolgozásra önállóan is alkalmas és a hájnál rostokban dúsabban ellátott zsírréteget nevezzük. A szalonna legegyszerűbb tartósítása az úgynevezett sózott, - vagy fehér, alföldi sózott szalonna. Az erre szánt több ujjnyi darabokat vastagon sózzák és szellős hűvös helyen tárolják. Fogyasztása nyersen, nyárson sütve, vagy bográcsban főzéskor zsírzóként történik . Hosszabban tárolva avasodni kezd, s ilyenkor jellegzetes illat és aroma anyagok jelennek meg és színe is előbb elefántcsont, majd egyre érettebb sárga színűre változik. Sokan igazán csak ekkor szeretik fogyasztani.
Az elterjedtebb tartósítási módszer a sóban és esetleg még fűszerekben napokig, esetleg hetekig tartó pácolás utáni füstölés. Mivel ilyenkor a szalonna csak a belőle távozó folyadékban áll - semmiféle páclevet nem kap - száraz, vízvesztő / dehidráló / pácolásnak tekinthető. Felhasználása ugyanaz, mint a fehér szalonnáé, tetézve azzal, hogy húsok spékelésére ez alkalmasabb. Kellően megfüstölve, szellős, hideg helyen tartva szinte korlátlan ideig fogyasztható.

  • Konyakos kacsa
    46

    A vajat, a császárhúst és a vöröshagymát négy részre vágva, együtt pirítsuk meg. Hintsük meg a liszttel, öntsük rá a konyakot, a vörösbort...

    • 4 személyre
    • 150 perc
    Részletek >
  • Erdélyi töltött káposzta 2
    20

    Az erdélyi szalonnát félbevágjuk, a felét felkockázzuk, a másik felét felszeleteljük. A tarját nagyobb kockákra vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk. A...

    • 4 személyre
    • 180 perc
    Részletek >
  • Paprikás krumpli
    0

    A szalonnát felcsíkozzuk és egy lábasban ropogósra sütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát amit üvegesre párolunk, majd a felkarikázott...

    • 4 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Paprikás Krumpli
    0

    A hagymát megpucolom, apróra vágom, és a szalonna zsíron dinsztelem. A krumplit pucolom, megmosom. Ha a hagyma megpirult, hozzáteszem a karikára...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Resztelt máj
    0

    A szalonnát kakastaréjra vágom, kiengedem a zsírját, félreteszem, és a felaprított hagymát megpirítom rajta. A májat megmosom, és papírtörlővel...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Provancei göngyölt
    38

    A fűszerkeveréknél provance-i fűszerkeverékre gondoltam, amit én házilag szoktam összeállítani, egyenlő arányú morzsolt zsályából, rozmaringból,...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Teavajas túróscsusza
    12

    A tésztát lobogó, sós vízbe feltesszük főni. Ezalatt a túrót villával áttörjük, illetve a teavajat egy lábasban felolvasztjuk, és egy-két...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Sajtos sült nokedli
    25

    A tojásból, a lisztből, a sóból és a vízből hagyományos nokedlitésztát csinálunk, majd sós bő vízben kifőzzük. Egy serpenyőben megpirítjuk...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Spagettis rakott túrós csusza
    48

    Spagetti tésztát megszokott módon, 10 perc alatt kifőzzük, majd leszűrjük és langyosra hűtjük. Még hűl a tészta, virslit vékony szeletekre...

    • 5 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Sajtos zöldség
    20

    Vágjuk kockákra a szalonnát. Forrósítsunk egy serpenyőben sütőmargarint, majd süssük ki benne a szalonnát. A fokhagymát vagdaljuk apróra,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >