sertéskaraj

Többnyire csonttal együtt árusítják. Ennek két részét különböztetjük meg. A fej felé eső, kicsit csontosabb részt hosszú karajnak, míg az értékesebb, a tüskepecsenyét is magába foglaló részt rövid karajnak nevezzük.
A hosszúkaraj szeleteit a receptekben általában sertésbordának nevezik.
Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a hús gusztusosan rózsaszínű legyen, és ne borítsa vizesen csillogó réteg. Ez utóbbi hús gyorsan hizlalt disznótól származik, nem köti meg jól a vizet, és sütés közben kiszárad, rágós lesz.

  • Ránott szelet
    23

    A karajt szeletekre vágjuk és sózzuk. Klopfoljuk és lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró zsírban kisütjük. Köretnek...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Lecsós sertésszelet
    39

    A hússzeleteket enyhén kiverem, sózom, lisztbe mártom, a zsírban ropogósra sütöm, majd félreteszem. A maradék zsíron, üvegesre sütöm a kockákra...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Grillezett borda tejszínes tésztával
    12

    A sertéskarajt pestoval bedörzsöljük és kakukkfűvel megszórjuk és olajban érleljük, 2-3 napot. A tésztát kifőzzük és melegen tartjuk. A...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Hagymás rostélyos
    4

    A húst gyengén kiverjük, sózzuk, borsozzuk. A hagymát vékony karikára vágjuk, meghintjük liszttel, és jól összekeverjük vele. Ezután a...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Sertéskaraj cseresznyemártással
    14

    A karajszeleteket sózzuk és felmelegített serpenyőbe olajat öntve, megsütjük mindkét felét, pirosra. A cseresznyét vajon átpároljuk és liszttel...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Tejszínes karaj gombával
    8

    A húsokat kiklopfoljuk, sózzuk, lisztbe forgatjuk, és forró olajban, mindkét oldalát elősütjük, majd lábosba szedjük. A visszamaradt olajban...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Vajon sült sertéskaraj
    13

    A karajszeleteket lazítjuk, bedörzsöljük sóval és borssal. Kevés teljes kiőrlésű lisztbe forgatjuk, és vajon, egy serpenyőben megsütjük. Közben...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >