sertéskaraj

Többnyire csonttal együtt árusítják. Ennek két részét különböztetjük meg. A fej felé eső, kicsit csontosabb részt hosszú karajnak, míg az értékesebb, a tüskepecsenyét is magába foglaló részt rövid karajnak nevezzük.
A hosszúkaraj szeleteit a receptekben általában sertésbordának nevezik.
Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a hús gusztusosan rózsaszínű legyen, és ne borítsa vizesen csillogó réteg. Ez utóbbi hús gyorsan hizlalt disznótól származik, nem köti meg jól a vizet, és sütés közben kiszárad, rágós lesz.

  • Anya féle gombás husi
    0

    A gombánkat megpucoljuk, és apró szeletekre vágjuk. Olajon lepirítjuk, és ízesítjük. A húsunkat vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Bab paprikás
    79

    A babot már egy nappal előbb beáztatjuk. A karajról (oldalassal is készíthetjük) kiolvasztjuk, lesütjük a zsiradékot, a felkockázott csülköt...

    • 6 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Mustáros sertéskaraj
    58

    A húst kicsit kiklopfoljuk, de nem kell annyira, mint a rántott húshoz. A mustárból, borsból és zúzott fokhagymából, olajjal, egy kenhető,...

    • 3 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Sajtos-szalonnás sertéskaraj
    26

    A hússzeleteket vékonyra kiklopfoljuk, befűszerezzük, ráhelyezzük a szalonnát, majd grillsütő serpenyőben olaj nélkül kisütjük úgy, hogy...

    • 8 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Falusi grill
    110

    A rizst főzzük ki. Egy lábasban a zsírt olvasszuk fel, és öntsük bele a kockákra vágott vöröshagymát. Szórjuk bele a borsót és a répát,...

    • 4 személyre
    • 180 perc
    Részletek >
  • Kolbásszal töltött sertéskaraj
    10

    A karajra egészben, csont nélkül lesz szükségünk! Felszúrjuk hosszában, a közepébe szúrunk egy éles, hegyes (széles) kést és beledugjuk...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Sertéskaraj meggymártással
    192

    A sertéskarajt ujjnyi vastagra szeleteljük. Megsózzuk, borsozzuk és forró olajon, mindkét oldalát megsütjük. A meggyet megmossuk és kimagozzuk. Feltesszük...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Fűszeres sertéskaraj párolt borsóval
    13

    A karajszeleteket sóval és borssal megszórjuk, majd klopfoljuk meg. Fűszerezhetjük ezután is. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat és vajat,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Bakonyi szelet
    17

    A húst szeletekre vágom és jól kiklopfolom. Sózom és lisztbe forgatom, majd halványra megsütöm. Zsírban megpárolom az apróra vágott hagymát,...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Őszibarackos hússzelet sajttal
    4

    A sertéskarajból négy szeletet vágunk, húsverő kalapáccsal kiverjük. Megsózzuk, lisztbe forgatjuk, kevés olajban, lehetőleg teflonserpenyőben,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >