sertéskaraj

Többnyire csonttal együtt árusítják. Ennek két részét különböztetjük meg. A fej felé eső, kicsit csontosabb részt hosszú karajnak, míg az értékesebb, a tüskepecsenyét is magába foglaló részt rövid karajnak nevezzük.
A hosszúkaraj szeleteit a receptekben általában sertésbordának nevezik.
Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a hús gusztusosan rózsaszínű legyen, és ne borítsa vizesen csillogó réteg. Ez utóbbi hús gyorsan hizlalt disznótól származik, nem köti meg jól a vizet, és sütés közben kiszárad, rágós lesz.

  • Rántott sertéskaraj, szezámolajos zöld salátával
    0

    A zöldségeket tetszőlegesen vágjuk fel. Én szeretek hámozót és karalábévájót is használni ilyenkor, csak a kreativitásunk szab határt. Keverjük...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Sertés karaj tarhonyával, zöldséges sörmártással
    0

    A csipetkét kevés olajon, egy darab pucolt vöröshagymával együtt szép aranybarnára pirítom. Amikor szép színe van, hozzáöntök nagyjából...

    • 2 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Baconos tekercs gombaraguval
    0

    A karajszeleteket alaposan kiklopfoljuk és meghintjük sóval és borssal. Ráfektetjük a bacon szeleteket és szorosan felcsavarjuk a húst. Felszeleteljük...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Mozzarellás karajtekercs
    28

    A sertéskarajt vékony szeletekre vágjuk, majd kiklopfoljuk. Pici sóval meghintjük, majd ráhelyezünk egy sonkaszeletet és egy darab mozzarella...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Roston sült sertéskaraj brokkolival rakva
    5

    Az édesburgonyát meghámozzuk és felaprítjuk, majd sós, forró vízben megfőzzük. A brokkolit szedjük rózsáira, majd forró, sós vízben forrázzuk...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Gombás hús tejmártásban
    7

    A húst vágjuk kockára, pirítsuk meg forró olajban. Dörzsöljük el a fokhagymát sóval, majd adjuk a húshoz. Vágjuk vékony szeletekre a hagymát,...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Szalonnával, fűszervajjal töltött karaj
    33

    A vajat összekeverjük a fűszerekkel, alufóliára tesszük, majd összegöngyöljük, és amíg a húst előkészítjük, mélyhűtőbe tesszük. A...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Sertésszelet hentes módra
    6

    A húst felszeletelem, kiklopfolom, sóval, borssal meghintem, megforgatom lisztben, és forró vajban kisütöm. A hagymát félbevágom, majd felszeletelem,...

    • 8 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Mustáros rántott hús
    38

    A kicsontozott karajt felszeleteljük, kiklopfoljuk, majd sóval kevert, borsos mustárral alaposan bekenjük. Kicsit állni hagyjuk. Ezután bepanírozzuk...

    • 6 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Folytott hús
    9

    A húst előző este sós, borsos, mustáros pácban, szeletenként rétegezve pácoljuk. Másnap egy tűzállótálba rétegezzük, a következő módon:...

    • 4 személyre
    • 70 perc
    Részletek >