sertéscomb

A combot alkotó húsokat tulajdonságuk és különböző ételek készítésére való alkalmasságuk szerint különböztetjük meg.
A csonthoz legközelebb lévő izomcsoport a felsál. Több izomból álló, sötétebb színű, jóízű, szaftos hús. Mivel nehezen szeletelhető darált-, és apró húsokból készítendő ételek főzésére alkalmas. Rántva is jó, de nehéz úgy kiklopfolni, hogy ne essen darabokra, ne legyen a szelet "rongyos".
A comb elülső, gömbölyded része a dió. Jóízű, világos színű, kicsit száraz hús. Mindenféle sertéshúsból főzendő étel készítésére alkalmas. Mivel jól szeletelhető és klopfolható (ezt mindig érdemes elvégezni) elsősorban hirtelen sültnek, rántva és göngyölt húsnak (sertésrolád) készítjük el. Egybesütve is finom, de ilyenkor érdemes szalonnával, sűrűn megspékelni. Egybesütve, hidegen, hajszálvékonyra szeletelve kitűnő hidegkonyhai alapanyag.
A rózsa a comb felső része.
A frikandó, más néven slussz a comb hátsó ívelt része. Mindkettő a dióhoz hasonló és ugyan ételek készítésére alkalmasak. Különféle pácolással, füstölve, főzve, sütve számtalan csemegefelvágott, hidegkonyhai készítmény alapanyagai. A comb a sertés legnagyobb tömegű izomcsoportja, mely a combcsont körül helyezkedik el.

  • Rakott burgonyás hús
    22

    50 dkg kockázott húsból, pörkölt szerűséget csinálunk. Közben 1 tasak rizst megfőzünk, és a burgonyát ( kb. fél kg) is puhára főzzük,...

    • 6 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Pörkölt
    14

    Az 1 kg sertéscombot megtisztítom, majd felkockázom. Ezután a 3 közepes hagymát is megtisztítom, majd apróra vágom. Olajban megpárolom a hagymát,...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Palócleves kaporral
    14

    A húst vágd kockákra és egy fej hagymával, zsiradékon pirítsd meg. Szórd rá az egész borsot és köményt. Szórd meg pirospaprikával, öntsd...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Cukkinis sertésragu
    17

    A sertéscombot csíkokra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk, majd a hagymát rátesszük. Szakaszosan felöntjük vízzel mindaddig, ameddig félig...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Sertéspaprikás
    13

    Az olajon megpirítjuk a lereszelt vöröshagymát, elkeverjük benne a pirospaprikát, azután beletesszük a kockára vágott húst. Lepörköljük,...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Bakonyi ragu
    18

    A szalonnát vágjuk kockára, és olvasszuk ki. Adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, és pirítsuk meg. Ezután adjuk hozzá a kockára vágott...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Kakukkfűves-paradicsomos sertés
    12

    A húst kisujjnyi vastag szeletekre, majd csíkokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, beledobjuk a húst és nagy lángon, fehéredésig pirítjuk....

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Gombás sertésragu
    10

    A felkockázott, füstölt szalonnát odateszem pirulni, a zsíron. Apró kockára vágom a vöröshagymát, majd sárgára párolom a zsiradékban. Közben...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Lecsós hús rizzsel
    19

    Olajon 1 fej vöröshagymát pirítok, kb. 20-25 dkg sertéshúst dobok rá, és tovább pirítom. Amikor a hús kifehéredett, egy kiskanálnyi őrölt...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Gombás húspogácsa grillen sütve
    1

    A húst földaraboljuk, ledaráljuk. A gombát megtisztítjuk, a szárával együtt nagyon apróra vágjuk, és a húshoz adjuk. A lehéjazott hagymát...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >