sertéscomb

A combot alkotó húsokat tulajdonságuk és különböző ételek készítésére való alkalmasságuk szerint különböztetjük meg.
A csonthoz legközelebb lévő izomcsoport a felsál. Több izomból álló, sötétebb színű, jóízű, szaftos hús. Mivel nehezen szeletelhető darált-, és apró húsokból készítendő ételek főzésére alkalmas. Rántva is jó, de nehéz úgy kiklopfolni, hogy ne essen darabokra, ne legyen a szelet "rongyos".
A comb elülső, gömbölyded része a dió. Jóízű, világos színű, kicsit száraz hús. Mindenféle sertéshúsból főzendő étel készítésére alkalmas. Mivel jól szeletelhető és klopfolható (ezt mindig érdemes elvégezni) elsősorban hirtelen sültnek, rántva és göngyölt húsnak (sertésrolád) készítjük el. Egybesütve is finom, de ilyenkor érdemes szalonnával, sűrűn megspékelni. Egybesütve, hidegen, hajszálvékonyra szeletelve kitűnő hidegkonyhai alapanyag.
A rózsa a comb felső része.
A frikandó, más néven slussz a comb hátsó ívelt része. Mindkettő a dióhoz hasonló és ugyan ételek készítésére alkalmasak. Különféle pácolással, füstölve, főzve, sütve számtalan csemegefelvágott, hidegkonyhai készítmény alapanyagai. A comb a sertés legnagyobb tömegű izomcsoportja, mely a combcsont körül helyezkedik el.

  • Nikujaga
    56

    A húst nem túl kicsi kockákra vágom. Hasonló nagyságúra darabolom a krumplit, a répát és a hagymát is. A wokba beleöntök egy kevés olajat,...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Pörkölt egyszerűen
    8

    A zsírt feltesszük egy nagyobb lábasba a gázra. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A vöröshagymát hozzáadjuk a zsírhoz és kicsit...

    • 6 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Brassói aprópecsenye ketchuposan
    17

    Mikróban 2-3 perc alatt kisütöm a szalonna zsírját. A szalonnazsírt egy lábasba öntöm, és félig megpirítom benne a hagymát. Amikor kezd...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Borsos tokány 1
    8

    A hagymát kockára vágom, majd a fokhagymával együtt (1 kivételével), olajon megdinsztelem. A húst csíkokra vágom, és ráteszem a hagymára. Felöntöm...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Vadas mártás
    5

    Főzzünk húslevest: Tegyünk fel egy nagy edényben vizet, rakjuk bele a megtisztított disznóhúst (amit szeretnénk enni, a vadashoz, pl. diója,...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Húsleves
    56

    4 literes fazékba, felteszünk 2 liter vizet forralni. Beletesszük a húsos csontot, 5 dkg vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát, negyed csomag szemes...

    • 6 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Tavaszi aprópecsenye
    3

    Kevés zsíron megpirítjuk a fél karikákra szeletelt hagymát. Beletesszük a vékony csíkokra vágott húst, és addig pirítjuk, míg saját levél...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Székely káposzta
    12

    A hagymát apró kockákra vágjuk, 1 percig kevergetjük a forró olajban, aztán beleszórjuk a felkockázott húst és addig keverjük, amíg a hús...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Sajtos párizsi sertésszelet
    14

    A sertéscombot szeletekre vágjuk, és kiklopfoljuk. Sűrű palacsintatésztát készítünk, és belekeverjük a fele reszelt sajtot. Lisztbe, majd...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Bácskai rizseshús
    15

    A húst leöblítjük, apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, felkarikázzuk. A...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >