sertéscomb

A combot alkotó húsokat tulajdonságuk és különböző ételek készítésére való alkalmasságuk szerint különböztetjük meg.
A csonthoz legközelebb lévő izomcsoport a felsál. Több izomból álló, sötétebb színű, jóízű, szaftos hús. Mivel nehezen szeletelhető darált-, és apró húsokból készítendő ételek főzésére alkalmas. Rántva is jó, de nehéz úgy kiklopfolni, hogy ne essen darabokra, ne legyen a szelet "rongyos".
A comb elülső, gömbölyded része a dió. Jóízű, világos színű, kicsit száraz hús. Mindenféle sertéshúsból főzendő étel készítésére alkalmas. Mivel jól szeletelhető és klopfolható (ezt mindig érdemes elvégezni) elsősorban hirtelen sültnek, rántva és göngyölt húsnak (sertésrolád) készítjük el. Egybesütve is finom, de ilyenkor érdemes szalonnával, sűrűn megspékelni. Egybesütve, hidegen, hajszálvékonyra szeletelve kitűnő hidegkonyhai alapanyag.
A rózsa a comb felső része.
A frikandó, más néven slussz a comb hátsó ívelt része. Mindkettő a dióhoz hasonló és ugyan ételek készítésére alkalmasak. Különféle pácolással, füstölve, főzve, sütve számtalan csemegefelvágott, hidegkonyhai készítmény alapanyagai. A comb a sertés legnagyobb tömegű izomcsoportja, mely a combcsont körül helyezkedik el.

  • Ananászos-barackos sült hús
    35

    Felszeletelem, kicsit kikloffolom a húst. Kizsírozom a tepsi,(római tál)alját . A besózott húst belefektetem és lefedve puhára sütöm. Mikor...

    • 5 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Káposztás göngyölt hús
    218

    Előkészítés: A húst egy nagy szeletté nyitjuk, sózzuk, borsozzuk, grillfűszerrel megszórjuk. A hagymákat vékonyan felszeleteljük. A káposztát...

    • 5 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Sertéspörkölt tarhonyával
    98

    Előkészítés: A húst megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymákat apróra, a paprikát és paradicsomot kockákra vágjuk. Elkészítés: A tarhonyát...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Brassói aprópecsenye ahogy én készítem
    116

    Elkészítése: A sertés combot és a szalonnát kockákra vagy csíkokra vágjuk tetszés szerint. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk. A hagymákat...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Palócleves, ahogy mi szeretjük
    78

    A húst a szokásos módon odarakom pörköltnek főni. A krumplit közben megtisztítom és kisebb kockákra vágom. Húsz perc múlva a húshoz teszem...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Babgulyás egyszerűen
    182

    A hagymát apróra vagdalom, és olajon megdinsztelem. Megszórom fűszerpaprikával, felöntöm kevés vízzel, hogy ne égjen meg. Egyszóval készítek...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Egyszerű rizses hús
    18

    A húst megmossuk és felkockázzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, folyó víz alatt megmossuk felkockázzuk. Lábosban zsírt olvasztunk és rátesszük...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Gombás ragu
    12

    A húst és a hagymát apróra vágjuk, a gombákat is vékonyra szeleteljük. A vöröshagymát kicsit megpirítjuk hozzáadjuk a husi darabokat és...

    • 3 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Karagyorgye-szelet
    66

    A disznó combból szeleteket vágunk, jól kiklopfoljuk sózzuk borsozzuk. A sajtból kis rudakat vágunk amit a hússzeletek közepébe helyezünk,feltekerjük...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Csíkos tokány
    101

    Előkészítés: A húst megmossuk, a szalonnával együtt csíkokra vágjuk. A hagymákat apróra, a paprikát és paradicsomot kockákra vágjuk. Elkészítés:...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >