sertéscomb

A combot alkotó húsokat tulajdonságuk és különböző ételek készítésére való alkalmasságuk szerint különböztetjük meg.
A csonthoz legközelebb lévő izomcsoport a felsál. Több izomból álló, sötétebb színű, jóízű, szaftos hús. Mivel nehezen szeletelhető darált-, és apró húsokból készítendő ételek főzésére alkalmas. Rántva is jó, de nehéz úgy kiklopfolni, hogy ne essen darabokra, ne legyen a szelet "rongyos".
A comb elülső, gömbölyded része a dió. Jóízű, világos színű, kicsit száraz hús. Mindenféle sertéshúsból főzendő étel készítésére alkalmas. Mivel jól szeletelhető és klopfolható (ezt mindig érdemes elvégezni) elsősorban hirtelen sültnek, rántva és göngyölt húsnak (sertésrolád) készítjük el. Egybesütve is finom, de ilyenkor érdemes szalonnával, sűrűn megspékelni. Egybesütve, hidegen, hajszálvékonyra szeletelve kitűnő hidegkonyhai alapanyag.
A rózsa a comb felső része.
A frikandó, más néven slussz a comb hátsó ívelt része. Mindkettő a dióhoz hasonló és ugyan ételek készítésére alkalmasak. Különféle pácolással, füstölve, főzve, sütve számtalan csemegefelvágott, hidegkonyhai készítmény alapanyagai. A comb a sertés legnagyobb tömegű izomcsoportja, mely a combcsont körül helyezkedik el.

  • Rántott husi sajtos panírban
    19

    - A sertéshúsunkat (csirkehúsból is lehet) vékony szeletekre vágjuk és kiklopfoljuk. - Sózzuk, beleforgatjuk előbb a lisztbe, majd a tojás és...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Sajtos fasírt
    26

    Előkészítés: A zsemléket tejbe áztatjuk, kinyomkodjuk. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A sajtot kb. 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk. Elkészítés:...

    • 5 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Sajtos hústekercs
    20

    A vékonyra szeletelt húst sózzuk, borsozzuk. A sajtszeleteket belefektetjük a húsba és feltekerjük. Egy hőálló tálat kivajazunk és elkezdjük...

    • 4 személyre
    • 80 perc
    Részletek >
  • Brassói 2
    28

    A sertéshúsunkat (elkészíthető csirkehúsból is) felcsíkozzuk. Az olajon, az apróra vágott hagymát lepirítjuk. Hozzáadjuk a húsunkat, amit...

    • 2 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Tarhonyáshús
    22

    A hagymát megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk. Olajon megdinszteljük. (Hogy a folyamat hamarabb megtörténjen, egy csipet sót szórhatunk a hagymára,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Tarhonyás hús másképp
    30

    Előkészítés: A húst megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymákat apróra, a paprikát és paradicsomot kockákra vágjuk. Elkészítés: A tarhonyát...

    • 5 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Gulyásleves 2
    23

    - A burgonyát és a zöldségeket meghámozzuk és felaprítjuk. - A kockára vágott húst, a hagymával lepirítjuk, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot,...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Lecsós-rizses apróhusi
    22

    - A kockára vágott sertéshusit, a kockára vágott szalonnával lepirítom és picit sózom. - Hozzáadom a 1.5 dl vizet, borsot és megpárolom puhára. -...

    • 2 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Chillis bab, nem csípősen
    59

    A hagyományos pörköltökkel ellentétben most nem a hagymát teszem először a forró olajra a lábosba, hanem a felcsíkozott húst. Átpirítom,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Töltött husi
    24

    A felszeletelt húsunkat kiklopfoljuk. A sajtkrémből a baconből és az összevágott újhagymából keveréket készítünk, beletöltjük a hússzeletbe,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >