sertéscomb

A combot alkotó húsokat tulajdonságuk és különböző ételek készítésére való alkalmasságuk szerint különböztetjük meg.
A csonthoz legközelebb lévő izomcsoport a felsál. Több izomból álló, sötétebb színű, jóízű, szaftos hús. Mivel nehezen szeletelhető darált-, és apró húsokból készítendő ételek főzésére alkalmas. Rántva is jó, de nehéz úgy kiklopfolni, hogy ne essen darabokra, ne legyen a szelet "rongyos".
A comb elülső, gömbölyded része a dió. Jóízű, világos színű, kicsit száraz hús. Mindenféle sertéshúsból főzendő étel készítésére alkalmas. Mivel jól szeletelhető és klopfolható (ezt mindig érdemes elvégezni) elsősorban hirtelen sültnek, rántva és göngyölt húsnak (sertésrolád) készítjük el. Egybesütve is finom, de ilyenkor érdemes szalonnával, sűrűn megspékelni. Egybesütve, hidegen, hajszálvékonyra szeletelve kitűnő hidegkonyhai alapanyag.
A rózsa a comb felső része.
A frikandó, más néven slussz a comb hátsó ívelt része. Mindkettő a dióhoz hasonló és ugyan ételek készítésére alkalmasak. Különféle pácolással, füstölve, főzve, sütve számtalan csemegefelvágott, hidegkonyhai készítmény alapanyagai. A comb a sertés legnagyobb tömegű izomcsoportja, mely a combcsont körül helyezkedik el.

  • Töltött paprika 1
    15

    A paprikák, nem szabad, hogy erősek legyenek! A paprikákat kicsumázom. A darált húst összedolgozom a tojással, rizzsel, majd pirospaprikát, sót...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Medvehagymás brassói aprópecsenye
    19

    A sertéscombot és a szalonnát kockákra, vagy csíkokra vágjuk, tetszés szerint. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk. A hagymákat apróra...

    • 5 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Palócleves
    21

    Apróra vágjuk a hagymát, majd kevés olajon lábosban megdinszteljük. Szórunk rá pirospaprikát, majd rátesszük a felkockázott húst és felöntjük...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Sertésérmék házilag, burgonypürével
    17

    A sertéshús szeleteket étolajba mártjuk és a fűszerekből, a liszt és a zsemlemorzsa hozzáadásával készült keverékbe, is belemártjuk. Sütőpapírra...

    • 6 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Húsos nudli
    24

    1 kg héjában főtt burgonyát meghámozzuk és áttörjük. 30 dkg liszt, csipetnyi só, 5 dkg zsír, 2 tojás sárgája. Ezeket összegyúrjuk és...

    • 6 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Almaszósz sült hússal
    13

    Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, cikkekre vágjuk, majd odatesszük annyi vízzel főzni, hogy el lepje. Szegfűszeggel és cukorral ízesítjük. Közben...

    • 3 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Bakonyi sertésszelet
    142

    A gombából pörköltet készítünk. A húst kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és a lisztben megforgatjuk. Utána olajban, mindkét oldalát kérgesre...

    • 3 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Csiki sertéstokány
    196

    Előkészítés: A sertéshúst, szalonnát, sonkát csíkokra, a gombát szeletekre, a hagymát apróra vágjuk. Elkészítés: A szalonnát kipirítjuk,...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Brassói aprópecsenye Anji módra
    27

    A sertéscombot kockára vágom, kevés olajban megsütöm. Ízlés szerint sózom és borsozom. Amikor készre sült, akkor rakom hozzá az apróra vágott...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Sertéscomb A la KaTomi
    22

    A húst kockákra vágjuk, majd olívaolajon, serpenyőben elkezdjük sütni. Sózzuk, borsozzuk, chili paprikát rászórjuk, majd mikor a hús félig...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >