sertéscomb

A combot alkotó húsokat tulajdonságuk és különböző ételek készítésére való alkalmasságuk szerint különböztetjük meg.
A csonthoz legközelebb lévő izomcsoport a felsál. Több izomból álló, sötétebb színű, jóízű, szaftos hús. Mivel nehezen szeletelhető darált-, és apró húsokból készítendő ételek főzésére alkalmas. Rántva is jó, de nehéz úgy kiklopfolni, hogy ne essen darabokra, ne legyen a szelet "rongyos".
A comb elülső, gömbölyded része a dió. Jóízű, világos színű, kicsit száraz hús. Mindenféle sertéshúsból főzendő étel készítésére alkalmas. Mivel jól szeletelhető és klopfolható (ezt mindig érdemes elvégezni) elsősorban hirtelen sültnek, rántva és göngyölt húsnak (sertésrolád) készítjük el. Egybesütve is finom, de ilyenkor érdemes szalonnával, sűrűn megspékelni. Egybesütve, hidegen, hajszálvékonyra szeletelve kitűnő hidegkonyhai alapanyag.
A rózsa a comb felső része.
A frikandó, más néven slussz a comb hátsó ívelt része. Mindkettő a dióhoz hasonló és ugyan ételek készítésére alkalmasak. Különféle pácolással, füstölve, főzve, sütve számtalan csemegefelvágott, hidegkonyhai készítmény alapanyagai. A comb a sertés legnagyobb tömegű izomcsoportja, mely a combcsont körül helyezkedik el.

  • Sajt alatt sült paradicsomos hús
    22

    A comb szeleteket alaposan megtisztítjuk, vékonyra klopfoljuk. Az olajat egy közepes méretű tepsibe öntjük, majd belefektetjük a husikat. Megszórjuk...

    • 2 személyre
    • 160 perc
    Részletek >
  • Sertéspaprikás tollhegy tésztával
    44

    Előkészítés: A húst megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymákat apróra, a paprikát és paradicsomot kockákra vágjuk. Elkészítés: A...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Lecsós sertésragu pirított szalonnával
    66

    A sertéscombot alaposan megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk, és hagyjuk kicsit lecsöpögni. A vöröshagymát megtisztítjuk, félkarikára szeleteljük. A...

    • 3 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Sertéspörkölt tarhonyával
    22

    Előkészítés: A húst megmossuk, majd kockákra vágjuk. A hagymákat apróra, a paprikát és paradicsomot kockákra vágjuk. Elkészítés:...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Tenkes káposzta
    51

    A vöröshagymát felaprítom, a zsírban üvegesre párolom, majd hozzáadom a pirospaprikát. Gyorsan elkeverem és felöntöm kb. fél deci vízzel,...

    • 5 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Húsos rizses káposzta
    67

    Előkészítés: A húst kockákra vágjuk. A savanyú káposztát átmossuk. A szalonnát, hagymát, paprikát és a paradicsomot kisebb kockákra...

    • 5 személyre
    • 110 perc
    Részletek >
  • Brassói aprópecsenye 3
    42

    Mikróban, 2-3 perc alatt, kisütöm a szalonna zsírját. A szalonnazsírt egy lábasba öntöm és félig megpirítom benne a hagymát. Amikor kezd...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Temesvári sertéstokány
    59

    Előkészítés: A sertéscombot és a szalonnát csíkokra, a hagymát apróra, a paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk. Ha friss zöldbabunk...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Gyros tzatzikivel, salátával
    71

    A sertéscombot feldaraboljuk, besózzuk, majd gyros fűszerkeverékbe bepácoljuk. Kevés olajat hozzákeverünk. Amíg pácolódik, elkészítjük a...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Erdélyi fokhagyma leves
    15

    A húst csíkokra vágom, majd a zsírban, hirtelen kisütöm. Rárakom a felaprított zöldségeket. Megszórom az apróra vágott fokhagymával, majd...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >