sertéscomb

A combot alkotó húsokat tulajdonságuk és különböző ételek készítésére való alkalmasságuk szerint különböztetjük meg.
A csonthoz legközelebb lévő izomcsoport a felsál. Több izomból álló, sötétebb színű, jóízű, szaftos hús. Mivel nehezen szeletelhető darált-, és apró húsokból készítendő ételek főzésére alkalmas. Rántva is jó, de nehéz úgy kiklopfolni, hogy ne essen darabokra, ne legyen a szelet "rongyos".
A comb elülső, gömbölyded része a dió. Jóízű, világos színű, kicsit száraz hús. Mindenféle sertéshúsból főzendő étel készítésére alkalmas. Mivel jól szeletelhető és klopfolható (ezt mindig érdemes elvégezni) elsősorban hirtelen sültnek, rántva és göngyölt húsnak (sertésrolád) készítjük el. Egybesütve is finom, de ilyenkor érdemes szalonnával, sűrűn megspékelni. Egybesütve, hidegen, hajszálvékonyra szeletelve kitűnő hidegkonyhai alapanyag.
A rózsa a comb felső része.
A frikandó, más néven slussz a comb hátsó ívelt része. Mindkettő a dióhoz hasonló és ugyan ételek készítésére alkalmasak. Különféle pácolással, füstölve, főzve, sütve számtalan csemegefelvágott, hidegkonyhai készítmény alapanyagai. A comb a sertés legnagyobb tömegű izomcsoportja, mely a combcsont körül helyezkedik el.

  • Szebeni aprópecsenye
    10

    A zsíron megfuttatjuk a kockára vágott hagymát. Rátesszük a csíkokra vágott húst, a többi hozzávalót, a paradicsomot kockára vágva, majd...

    • 3 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Székelykáposzta 2
    15

    A húst megmossuk, megtöröljük, felkockázzuk. A hagymát apróra vágjuk, a paradicsomot és paprikát ugyancsak feldaraboljuk. A zsiradékban a hagymát...

    • 8 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Sertéspörkölt csigatésztával
    35

    A húst felkockázom, a hagymát és a fokhagymát apróra, a paprikát vékony csíkokra, a paradicsomot kisebb kockákra vágom. Kevés olajban elkezdem...

    • 4 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Sertéssült lábasban sütve
    37

    A fokhagymát megtisztítjuk, a húst befűszerezzük. A sertéscombot egy lábasba tesszük, a fokhagymával, zsírral és a köménymaggal. Annyi...

    • 6 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Rizses hús sertésből
    91

    A húst megmossuk, kockákra vágjuk. A hagymákat apróra, a paprikát és paradicsomot kockákra vágjuk. A zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, rátesszük...

    • 5 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Zalai babos káposzta
    26

    Előkészítés: A felhasznált húsok: 80 dkg sertés lapocka és 50 dkg oldalas. A babot, előző nap beáztatjuk, a káposztát átmossuk, a húsokat...

    • 6 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Fokhagymás sülthús
    38

    A sertéscombot felszeleteljük, ízlés szerint csíkokra, kisebb darabkákra. A fokhagyma egy részét, vékony szeletekre szeleteljük, a maradékot...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Tokány háromféle húsból
    9

    A húsokat vékony csíkokra vágjuk és fajtánként külön tesszük. A hagymát megtisztítjuk és az olajon megpároljuk. Beletesszük a kockára...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Rakott sertésszelet
    38

    Előkészítés: A burgonyát megtisztítjuk, karikára vágjuk és félig megsütjük. A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk, grillfűszerrel...

    • 6 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Zöldséges-mustáros sertésragu
    33

    Előkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és a sertéscombbal együtt, vékony csíkokra vágjuk. A vörös- és lilahagymát fél...

    • 3 személyre
    • 60 perc
    Részletek >