sertéscomb

A combot alkotó húsokat tulajdonságuk és különböző ételek készítésére való alkalmasságuk szerint különböztetjük meg.
A csonthoz legközelebb lévő izomcsoport a felsál. Több izomból álló, sötétebb színű, jóízű, szaftos hús. Mivel nehezen szeletelhető darált-, és apró húsokból készítendő ételek főzésére alkalmas. Rántva is jó, de nehéz úgy kiklopfolni, hogy ne essen darabokra, ne legyen a szelet "rongyos".
A comb elülső, gömbölyded része a dió. Jóízű, világos színű, kicsit száraz hús. Mindenféle sertéshúsból főzendő étel készítésére alkalmas. Mivel jól szeletelhető és klopfolható (ezt mindig érdemes elvégezni) elsősorban hirtelen sültnek, rántva és göngyölt húsnak (sertésrolád) készítjük el. Egybesütve is finom, de ilyenkor érdemes szalonnával, sűrűn megspékelni. Egybesütve, hidegen, hajszálvékonyra szeletelve kitűnő hidegkonyhai alapanyag.
A rózsa a comb felső része.
A frikandó, más néven slussz a comb hátsó ívelt része. Mindkettő a dióhoz hasonló és ugyan ételek készítésére alkalmasak. Különféle pácolással, füstölve, főzve, sütve számtalan csemegefelvágott, hidegkonyhai készítmény alapanyagai. A comb a sertés legnagyobb tömegű izomcsoportja, mely a combcsont körül helyezkedik el.

  • Rántott hús
    22

    A húst szeletekre vágjuk, és kiklopfoljuk. Lisztbe mártjuk, felvert tojásba rakjuk, majd zsemlemorzsában átforgatjuk. Forró zsírban sütjük...

    • 6 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Borsos tokány főtt tésztával
    17

    A húst ceruza vastagságúra vágjuk, a hagymát felaprítjuk. Egy lábasban, a füstölt szalonna zsírját kisütjük, amennyiben nem elegendő, kevés...

    • 5 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Egybensült sertéscomb pecsenyelével
    6

    Zsirádékkal kikenem a tepsi alját. A húst megszórom sóval, jól beledörgölöm és a tepsibe helyezem. Darálok rá kevés borsot, majd egyenletesen...

    • 8 személyre
    • 130 perc
    Részletek >
  • Magyaros babgulyás házi csipetkével
    18

    A vöröshagymát apróra vágjuk, majd a füstölt szalonna zsírján lepirítjuk. A tűzről levéve, megszórjuk őrölt csemege paprikával, majd...

    • 8 személyre
    • 80 perc
    Részletek >
  • Székelykáposzta, ahogy mi készítjük
    25

    A húst felvágom kisebb kockákra, a hagymát apróra vágom. Kevés olajon üvegesre párolom a hagymát, a fokhagymát is hozzáadom. Hozzáadom a...

    • 4 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Csikós tokány konyakkal
    30

    A kockára vágott szalonnából kiolvasztom a zsírt, majd rádobom a felaprított vöröshagymát és megdinsztelem rajta. Ezután megszórom pirospaprikával,...

    • 6 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Sajttal-sonkával töltött rántott hús
    26

    A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben odatesszük főzni. Mikor megfőtt, leszűrjük, hozzáadjuk a margarint, tejet és pépessé...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Japán pörkölt
    10

    A vöröshagymát üvegesre pirítom, majd ráhelyezem a felkockázott combot és ráöntöm a szójaszószt. Fedő alatt párolom, majd amikor már...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Orosz hússaláta
    74

    A tojásokat keményre főzzük és kihűtjük. A burgonyákat meghámozzuk, és ételízesítős vízben, puhára főzzük. Az almát szintén meghámozzuk...

    • 6 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Kelkáposzta főzelék sertéspörkölttel
    29

    A kelkáposztát felkockázzuk és beletesszük egy lábasba. Erre a felkockázott krumplit, fűszereket, felengedjük vízzel és megfőzzük, majd a...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >