sertéscomb

A combot alkotó húsokat tulajdonságuk és különböző ételek készítésére való alkalmasságuk szerint különböztetjük meg.
A csonthoz legközelebb lévő izomcsoport a felsál. Több izomból álló, sötétebb színű, jóízű, szaftos hús. Mivel nehezen szeletelhető darált-, és apró húsokból készítendő ételek főzésére alkalmas. Rántva is jó, de nehéz úgy kiklopfolni, hogy ne essen darabokra, ne legyen a szelet "rongyos".
A comb elülső, gömbölyded része a dió. Jóízű, világos színű, kicsit száraz hús. Mindenféle sertéshúsból főzendő étel készítésére alkalmas. Mivel jól szeletelhető és klopfolható (ezt mindig érdemes elvégezni) elsősorban hirtelen sültnek, rántva és göngyölt húsnak (sertésrolád) készítjük el. Egybesütve is finom, de ilyenkor érdemes szalonnával, sűrűn megspékelni. Egybesütve, hidegen, hajszálvékonyra szeletelve kitűnő hidegkonyhai alapanyag.
A rózsa a comb felső része.
A frikandó, más néven slussz a comb hátsó ívelt része. Mindkettő a dióhoz hasonló és ugyan ételek készítésére alkalmasak. Különféle pácolással, füstölve, főzve, sütve számtalan csemegefelvágott, hidegkonyhai készítmény alapanyagai. A comb a sertés legnagyobb tömegű izomcsoportja, mely a combcsont körül helyezkedik el.

  • Tepsis sertéscomb burgonyával
    9

    A combszeleteket kiklopfolom. A sót, borsot és ételízesítőt összekeverem. A szeletek mindkét oldalát befűszerezem, majd hagyom állni, 10-15...

    • 6 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Tejszínes-sajtmártásos sertéspörkölt tésztával
    16

    A vöröshagymát felkockázzuk, és a olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot. Ezután a felkockázott húst...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Citromos rántott szelet
    11

    A sertéshúst vékony, kis szeletekre vágjuk. Megsózzuk, meghintjük kevés törött borssal és reszelt citromhéjjal. A tojást habosra verjük,...

    • 6 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Sárgaborsófőzelék sertéspörkölttel
    11

    A pörkölthöz a hagymát felkockázzuk, zsíron vagy olajon üvegesre pirítjuk, rátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk vele, majd ráöntjük...

    • 4 személyre
    • 80 perc
    Részletek >
  • Gombás-póréhagymás sertésfalatok
    30

    A zsiradékon (kacsa vagy libazsír) megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát, rádobom a felcsíkozott húst, és fehéredésig pirítom, majd...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Lencsegulyás kolbásszal
    12

    A megtisztított vöröshagymát kockára vágom, olajban megpirítom, meghintem a pirospaprikával, beleteszem a fűszereket, az elkapart fokhagymát,...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Tárkonyos sertéscomb raguleves
    5

    A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, majd a sárgarépát, fehérrépát felkarikázzuk, és a hagymát felaprítjuk. Egy lábasban felolvasztunk kb....

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Zalai borzashús
    13

    A húst megsózzuk, és félretesszük. A burgonyát lereszeljük, a liszttel, tojással és kevés tejjel összekeverjük. Sóval, borssal, zúzott...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Brassói pecsenye
    13

    A húst 4 cm hosszú csíkokra vágjuk, majd a felforrósított olajon, hirtelen átsütjük. Kevés vizet öntünk rá, és fűszerezzük. Rárakjuk...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Finom brassói
    28

    A húst leöblítjük, szárazra töröljük, és kb. 2-3 cm széles, 4-5 cm hosszú csíkokra felvágjuk. A szalonnát gyufaszál vékonyságú csíkokra...

    • 5 személyre
    • 60 perc
    Részletek >