sertéscomb

A combot alkotó húsokat tulajdonságuk és különböző ételek készítésére való alkalmasságuk szerint különböztetjük meg.
A csonthoz legközelebb lévő izomcsoport a felsál. Több izomból álló, sötétebb színű, jóízű, szaftos hús. Mivel nehezen szeletelhető darált-, és apró húsokból készítendő ételek főzésére alkalmas. Rántva is jó, de nehéz úgy kiklopfolni, hogy ne essen darabokra, ne legyen a szelet "rongyos".
A comb elülső, gömbölyded része a dió. Jóízű, világos színű, kicsit száraz hús. Mindenféle sertéshúsból főzendő étel készítésére alkalmas. Mivel jól szeletelhető és klopfolható (ezt mindig érdemes elvégezni) elsősorban hirtelen sültnek, rántva és göngyölt húsnak (sertésrolád) készítjük el. Egybesütve is finom, de ilyenkor érdemes szalonnával, sűrűn megspékelni. Egybesütve, hidegen, hajszálvékonyra szeletelve kitűnő hidegkonyhai alapanyag.
A rózsa a comb felső része.
A frikandó, más néven slussz a comb hátsó ívelt része. Mindkettő a dióhoz hasonló és ugyan ételek készítésére alkalmasak. Különféle pácolással, füstölve, főzve, sütve számtalan csemegefelvágott, hidegkonyhai készítmény alapanyagai. A comb a sertés legnagyobb tömegű izomcsoportja, mely a combcsont körül helyezkedik el.

  • Rakott bolognai spagetti
    33

    Ledarálom a húsokat. Az olajon (2 ek.) megdinsztelem a finomra aprított vöröshagymát, majd ráteszem az áttört fokhagymát. Hozzákeverem a...

    • 6 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Ízletes sertéspörkölt
    12

    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd a füstölt szalonna zsírján megdinszteljük. A tűzről levéve, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Brassói pecsenye
    64

    A krumplit sós vízbe tesszük, héjastól megfőzzük. Ha kihűlt, megtisztítjuk és félretesszük, had szikkadjon egy kicsit. A húst kockákra...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Székelygulyás
    10

    A káposztát kevés, sós vízben, a babérlevéllel párold puhára. (Ha túl sok leve marad, szűrd le.) A pörkölt levébe főzd bele az összetört...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Tejfölös-sajtos hús
    88

    A húst kis szeletekre vágjuk, majd enyhén kikeverjük. Ha vannak inak a szeletek szélein, azokat bevagdossuk, hogy sütés közben ne kunkorodjanak...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Babgulyás ahogyan mi szeretjük
    44

    A vöröshagymát apróra vágjuk, majd a füstölt szalonna zsírján lepirítjuk. A tűzről levéve megszórjuk őrölt csemegepaprikával, majd hozzáadjuk...

    • 10 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Rakott krumpli vagdalthússal
    0

    Egy lábosban vajon megpárolom a kockára szelt vöröshagymát, a fokhagymát, hozzáadom a darált húst,átsütöm, hozzáadom a paradicsom konzervet...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Tarhonyás hús csalamádéval
    26

    2 dl olajon, az apróra vágott vöröshagymát üvegesre dinszteljük, majd rátesszük a paprikakrémet és összedinszteljük. Erre rátesszük a felkockázott,...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Toroskáposzta 1
    43

    A vöröshagymákat apró kockára vágjuk, megpirítjuk, rátesszük a húst, és fehéredésig, egyben pirítjuk. Befűszerezzük és félig megfőzzük....

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Bakonyi ragu
    28

    A vöröshagymát apró kockára vágjuk, és az olajon megdinszteljük. A gomba lehet friss, de jó hozzá a konzerv gomba is, a lényeg, hogy fel kell...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >