sajt

A magyar fogyasztók legkedveltebb sajtja. Gyakorlatilag magyarnak tekintjük, pedig francia eredetű. A Notre Dame de Port Salut kolostorban élő trappista szerzetesek készítették először. Magyarországra a 19. században került egy boszniai trappista kolostorból. Ma már több országban gyártják. Sárgásfehér színű, vágási felületén 3-4 mm átmérőjű lyukakkal. Jól vágható, rugalmas, képlékeny, a szájban elomló. 1-1,5 kg-os korong alakú sajt, általában piros légtelenített fóliába csomagolva kerül forgalomba. Asztali sajtként, szendvicsekhez, főzéshez is kiválóan használható.

  • Tökmagos-túrós pogácsa
    76

    1 kis pohár tejfölt, 1 kiskanál cukorral meglangyosítunk és belemorzsolunk 5 dkg élesztőt. Míg fut, a kiló lisztet, 25 dkg margarinnal, 1 kávéskanál...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Túrós pogácsa sajttal
    14

    Az élesztőt, a meglangyosított cukros tejfölben felfuttatjuk. Amíg fut, addig a lisztet a margarinnal összemorzsoljuk. Végül az összes hozzávalót,...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Hagymaleves konyakosan
    8

    A hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, megszórjuk liszttel és felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a leveskockát és 25 percig főzzük. Sózzuk,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Hagymaleves petrezselyemmel
    60

    A vöröshagymát vékony karikákra szelem, vajon vagy olivaolajon aranysárgára piritom, közben sózóm. Ezután meghintem fehér tönköly liszttel...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Hagymaleves tejszínesen
    0

    A hagymákat megtisztítjuk, a vöröshagymát először félbevágjuk hosszába, majd felszeleteljük gerezdekkel megegyező irányba , majd olívaolajon...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Hagymaleves zsemlekockával
    6

    A vöröshagymát hosszúra vágva, megdinszteljük olajon, vagy főzőmargarinon. Közben elkészítjük az erőlevest (leveskockából), 1 liter vízzel....

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Hagymaleves 3
    7

    Megolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a vékonyra szeletelt vöröshagymát. Fél órán keresztül, lassú tűzön dinszteljük, néha megkeverjük Rászórjuk...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Hagymás-sajtos rakott karfiol
    2

    Egy hőálló tálat kivajazunk. A tálba rakjuk a vékony karikára vágott hagymát. A karfiolt rózsákra szedjük. Egy részét a hagyma karikákra...

    • 2 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Hagymás-fűszeres csirkemell sajtmártással
    4

    Sajtmártás elkészítése: 2 dl tejbe sót, borsot, 1 ek lisztet, 20 dkg reszelt sajtot szórunk, folytonos kavarás közben szósszá főzzük. Ha esetleg...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Almával-sajttal töltött csirkemell diós tésztával
    2

    A csirkemellből 15 dkg-os szeleteket vágunk, és kiklopfoljuk őket. A sajtot lereszeljük, ízlés szerint kakukkfüvet adunk hozzá, és elkeverjük...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >