sajt

A magyar fogyasztók legkedveltebb sajtja. Gyakorlatilag magyarnak tekintjük, pedig francia eredetű. A Notre Dame de Port Salut kolostorban élő trappista szerzetesek készítették először. Magyarországra a 19. században került egy boszniai trappista kolostorból. Ma már több országban gyártják. Sárgásfehér színű, vágási felületén 3-4 mm átmérőjű lyukakkal. Jól vágható, rugalmas, képlékeny, a szájban elomló. 1-1,5 kg-os korong alakú sajt, általában piros légtelenített fóliába csomagolva kerül forgalomba. Asztali sajtként, szendvicsekhez, főzéshez is kiválóan használható.

  • Sajtos sült nokedli
    25

    A tojásból, a lisztből, a sóból és a vízből hagyományos nokedlitésztát csinálunk, majd sós bő vízben kifőzzük. Egy serpenyőben megpirítjuk...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Virslis melegszendvics
    24

    A sütőt előmelegítjük, egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. Vágunk 6 vékony szelet kenyeret, kenjük meg vékonyan vajjal. A virslit...

    • 2 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Sajtos zöldség
    20

    Vágjuk kockákra a szalonnát. Forrósítsunk egy serpenyőben sütőmargarint, majd süssük ki benne a szalonnát. A fokhagymát vagdaljuk apróra,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Túrós stangli
    31

    A túrót egy tálban, jó alaposan összetörjük. (Erre egy hagyományos krumplitörőt használtam.) Rászórjuk a sót és a lisztet. Kézzel, alaposan...

    • 8 személyre
    • 180 perc
    Részletek >
  • Spórolós melegszendvics
    14

    Ebben a szendvicsben az a legjobb, hogy a tojáshoz és a sajthoz bármit tehetünk, amit a hűtőben találunk, kolbászt, lilahagymát, gombát, kukoricát....

    • 4 személyre
    • 10 perc
    Részletek >
  • Tejfölös-sajtos csirkesült
    101

    Érdemes még előző este nekilátni a műveletnek, ami azt jelenti, hogy a tejbe belereszeljük a fokhagymagerezdeket, és ezzel a keverékkel nyakonöntjük...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Tárkonyos rakott zöldbab
    50

    A rizst és a zöldbabot pici sóval megfőzöm, a felaprított vöröshagymát az olajon megdinsztelem. Rádobom az áttört fokhagymát és a darált...

    • 8 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Kolbászos rántotta
    10

    A szalonnát felaprítom, kiolvasztom a zsírját, megdinsztelem rajta a szálasra vágott vöröshagymát, majd megpirítom rajta a felkarikázott kolbászt....

    • 2 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Sós kiflik
    30

    A lisztet átszitáljuk, majd a sóval és a cukorral elkeverjük. Kevés tejet langyosítunk, és az élesztőt felfuttatjuk benne. A liszthez hozzáadjuk...

    • 8 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Bőséges krumplis rakottas
    19

    Egy közepes méretű jénai tálat kikenek olajjal. A felkarikázott (körülbelül fél cm vastagságú), nyers burgonya felét, szépen egymás mellé...

    • 5 személyre
    • 35 perc
    Részletek >