sajt

A magyar fogyasztók legkedveltebb sajtja. Gyakorlatilag magyarnak tekintjük, pedig francia eredetű. A Notre Dame de Port Salut kolostorban élő trappista szerzetesek készítették először. Magyarországra a 19. században került egy boszniai trappista kolostorból. Ma már több országban gyártják. Sárgásfehér színű, vágási felületén 3-4 mm átmérőjű lyukakkal. Jól vágható, rugalmas, képlékeny, a szájban elomló. 1-1,5 kg-os korong alakú sajt, általában piros légtelenített fóliába csomagolva kerül forgalomba. Asztali sajtként, szendvicsekhez, főzéshez is kiválóan használható.

  • Dubarry csirke
    4

    A csirkemellet felszeleteljük, kicsit kiklopfoljuk, bedörzsöljük ételízesítővel, kisütjük kevés olajon. A karfiolt rózsáira szedjük, megfőzzük...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Sajtos pogácsa
    18

    A lisztet, a sót és a vajat, vagy sütőmargarint elmorzsoljuk. Az élesztőt a tejben felfuttatjuk és a közepébe öntjük. A tejfölt és a tojást...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Rántott vega tál
    15

    A sajtot szeletekre vágjuk és kétszer bepanírozzuk. A gombát fűszerezzük és szintén bepanírozzuk. Bő, forró olajban kisütjük a gombát...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Pesto
    2

    A bazsalikomleveleket (szárat nem!) és a petrezselymet, kezdjük el jó alaposan szétnyomkodni a mozsarunkban (nem, az aprítógép sem jó, abban is...

    • 4 személyre
    • 10 perc
    Részletek >
  • Sajtleves
    22

    Vajat hevítünk, beleszórjuk a lisztet, kicsit pirítjuk, majd fölengedjük tejjel és vízzel. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a sajtot . A levest...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Sajtos pogácsa tökmaggal
    8

    A lisztbe szórjuk a sütőport, a sót, a sajtot és a margarinnal összemorzsoljuk. Beleütjük a tojást és belekeverjük a tejfölt. Kb. 2 cm magasra...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Sajtos pogácsa
    22

    A hozzávalókat összegyúrjuk. Nem kell se dagasztani, se keleszteni. Kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval szaggatjuk. A tetejét...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Almás rakott burgonya
    0

    A burgonyát héjában megfőzzük, a tojásokat sós vízben, 10 percig, azaz keményre főzzük és hideg vízbe merítve lehűtjük. A hagymákat apróra...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Almás rántott sajt
    3

    A sajtot félujjnyi szeletekre vágom és mindegyik szelet egyik oldalát, tojássárgával bekenem. Az almát megmosom, kicsumázom és vékonyra karikázom....

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Almás-sajtos karaj
    3

    A kicsontozott karajszeleteket megmossuk és kiklopfoljuk. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és vastagabb hasábokba vagy karikákba vágjuk. A...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >