sajt

A magyar fogyasztók legkedveltebb sajtja. Gyakorlatilag magyarnak tekintjük, pedig francia eredetű. A Notre Dame de Port Salut kolostorban élő trappista szerzetesek készítették először. Magyarországra a 19. században került egy boszniai trappista kolostorból. Ma már több országban gyártják. Sárgásfehér színű, vágási felületén 3-4 mm átmérőjű lyukakkal. Jól vágható, rugalmas, képlékeny, a szájban elomló. 1-1,5 kg-os korong alakú sajt, általában piros légtelenített fóliába csomagolva kerül forgalomba. Asztali sajtként, szendvicsekhez, főzéshez is kiválóan használható.

  • Francia hagymaleves szerecsendióval
    1

    A hagymákat tisztítás után félbe, majd vékony csíkokra vágom. A vajon megmelegítem, ráteszem a hagymát, enyhén sózom, fedő alatt üvegesre...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Francia hagymaleves
    9

    A megtisztított vöröshagymát felkarikázzuk, a fokhagymát finomra aprítjuk és a vajon mindkettőt aranybarnára pirítjuk. Ezután liszttel megszórjuk...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Francia hagymaleves sajtgombóccal
    145

    A vajat és az olívaolajat, nagy serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a hagymát és 20 perc alatt, aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Almás sajtsaláta uborkával
    1

    A paradicsomot és a sajtokat vágjuk kis kockákra, az újhagymát karikázzuk fel. Az almát hámozzuk meg, és szintén kockázzuk fel. Egy nagyobb...

    • 4 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Favágószelet
    4

    A borsót puhára pároljuk és a levétől lecsepegtetjük. Az apró kockára vágott szalonnát ropogósra sütjük, beletesszük a borsót, majd ráöntjük...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Fehérboros-gombás csirkemell
    25

    A csirkemellet szeleteljük és elősütjük. A gombát megtisztítjuk és feldaraboljuk. Lábasba öntjük az olajat és a bort. Felhevítjük és...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Fehérboros sajtleves
    3

    A vajat egy fazékban felforrósítjuk. Beleszórjuk a lisztet, majd állandó keverés közben, alacsony hőfokon kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Felöntjük...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Édesburgonya rizottó
    3

    Hagyományos módon, készítünk egy párolt rizst. Közben a burgonyát megtisztítjuk és felkockázzuk, sós vízben leforrázzuk. Vajon átfuttatjuk...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Diós rántott sajt, répás burgonyapürével
    1

    A sajtot nyolc szeletre vágom, majd a szeleteket félbe vágom. A tojásokat szétválasztom és 1 tojás sárgáját félreteszek. A megmaradt tojást...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Diós saláta
    2

    A salátákat megmossuk és egy keverőtálba tépkedjük. A lilahagymát felszeleteljük.A paradicsomokat félbe vágjuk,a sajtot felkockázzuk.A diót...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >