rizs

A rizs a pázsitfűfélék családjába tartozó fontos gabonanövény. Az emberiség egyik alapvető élelmiszere. Gasztronómiai ismertsége egyedülálló, nincs még egy ilyen széleskörűen használt gabonanövény, fogyasztható édesen, sósan, készíthető belőle köret, de önálló ételköltemény is, (ehhez valók az olyan rendkívül aromás rizsfajták, mint a Pakisztánban és Indiában termesztett Basmati és Jázmin, vagy a thaiföldi vörös rizs), lisztjét, főleg Ázsiában, ételek sűrítésére, sütemények készítésére használják, de főznek belőle szeszes italt, ( ez a japánok sake-ja, a rizsbor). A hazai nagy üzletláncokban már kapható az ún.„vadrizs” amely finom és egészséges táplálék, de nem rizs, hanem egy fűféle, a Zizana aquatica termése. Készülnek belőle rizottók, gombócok, köretek, sütemények, édességek és rántások is.

  • Töltött paprika paradicsommártással
    18

    A húst (ki milyet szeret, én dagadóból szeretem a töltelékeket) megdarálom, a vöröshagymát apró kockára vágom, és összekeverem a tojással,...

    • 4 személyre
    • 80 perc
    Részletek >
  • Rizsgolyó krumplipürével, sült szalámival
    5

    A rizst sós vízben feltesszük főzni. Ha megfőtt, belekeverjük a tojást, fűszereket, apróra vágott petrezselyemzöldet, összekeverjük, majd...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Rizses hús
    24

    A vöröshagymát felkockázom, és olajon üvegesre pirítom, majd ráteszem a húst, és fehéredésig dinsztelem. Utána ráteszem a Maggi kockát,...

    • 4 személyre
    • 80 perc
    Részletek >
  • Rántott halfilé és hús rizibizvel
    22

    A húst kiklopfolom, sózom, borsozom, ízvarázzsal fűszerezem. A halat ízvarázzsal, sóval fűszerezem, majd mindkettőt bepanírozom. A rizst megpirítom...

    • 8 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Rakott savanyú káposzta
    49

    A felkockázott, füstölt szalonnát és a kicsi kockákra vágott vöröshagymát, kevés olajon dinszteljük. Sózzuk, és beletesszük a tört fokhagymát...

    • 6 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Pulykaragu
    12

    A vöröshagymát megpucolom, karikára vágom, olajon megpirítom, és kiszedem tányérra. A pulyka apróhúst az olajon megpirítom, majd hozzáadom...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Narancsos rizs
    9

    A megtisztított és megmosott rizst, a forrásban lévő vízbe tesszük. Hozzáadjuk a vajat, csipetnyi sót és a rizst. Takaréklángon, puhára...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Mazsolás rizsfelfújt
    7

    A többször váltott vízben megmosott és leszűrt rizst, annyi vízbe teszem, amennyi jól ellepi. Csipetnyi sóval addig főzöm, amíg az összes...

    • 6 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Mazsolás rizsfelfújt
    11

    A többször váltott vízben megmosott és leszűrt rizst annyi vízbe teszem, amennyi jól ellepi. Csipetnyi sóval addig főzöm, amíg az összes...

    • 6 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Dinsztelt csirkemáj rizzsel és savanyú káposztával
    12

    A hozzávalókat összekészítjük, az apróra vágott hagymát és paprikát üvegesre pároljuk, majd kicsit átpirítjuk rajta a májat. Teszünk...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >