rizs

A rizs a pázsitfűfélék családjába tartozó fontos gabonanövény. Az emberiség egyik alapvető élelmiszere. Gasztronómiai ismertsége egyedülálló, nincs még egy ilyen széleskörűen használt gabonanövény, fogyasztható édesen, sósan, készíthető belőle köret, de önálló ételköltemény is, (ehhez valók az olyan rendkívül aromás rizsfajták, mint a Pakisztánban és Indiában termesztett Basmati és Jázmin, vagy a thaiföldi vörös rizs), lisztjét, főleg Ázsiában, ételek sűrítésére, sütemények készítésére használják, de főznek belőle szeszes italt, ( ez a japánok sake-ja, a rizsbor). A hazai nagy üzletláncokban már kapható az ún.„vadrizs” amely finom és egészséges táplálék, de nem rizs, hanem egy fűféle, a Zizana aquatica termése. Készülnek belőle rizottók, gombócok, köretek, sütemények, édességek és rántások is.

  • Csokis-mustáros csirkecomb
    35

    A pác hozzávalóit összekeverem és bepácolom vele a csirkecombokat. Egy éjszakára, hűtőben, letakarva állni hagyom. A lila hagymát megfuttatom...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Töltött húsos padlizsán
    9

    A padlizsánokat hosszában félbevágom, a feleket kivájom úgy, hogy kb. egy centi vastag fala maradjon. A kivett padlizsánhúst felaprítom, tálba...

    • 4 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Csokis rizs
    0

    A riszt a tejben puhára főzzük némi cukorral. Mielőtt megfőne,hozzáadjuk a kakaóport és simára keverjük. Hagyjuk kihűlni. Csokiöntettel...

    • 2 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Cukkinis rizs
    1

    A rizst megfőzzük. A cukkinit fél centi vékony szeletekre vágjuk és felcsíkozzuk. Olívaolajon megpirítjuk a felkockázott hagymát, majd egy tányérra...

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Dán tejberizs
    22

    Forralja fel a tejet a vaníliarúddal. Szórja bele a rizst kevergetés közben. Főzze takarékon fedő alatt, 45 percig, időnként keverje meg,...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Töltött cukkini 2
    5

    A zacskós rizst megfőzzük. A megfőtt rizst elkeverjük a darált hússal, tojással, majd sózzuk és borsozzuk. A cukkinit megmossuk, kettévágjuk,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Citromos- fokhagymás csirke
    14

    A vöröshagymát és burgonyát meghámozzuk, ás az átlagosnál kicsit vastagabb karikára szeljük. a rizst megmossuk, lecsöpögtetjük összekeverjük...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Citromos-csirkés rizsleves
    77

    Rutinosan főzzünk egy nagy adag csirkelevest, lényeg, hogy a csirkemell ne maradjon ki belőle. A megszokott zeller, petrezselyem, hagyma, fokhagyma,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Csirke becsinált
    10

    1-2 csirke aprólékát hideg vízben felteszem főni,sózom. Mikor félig megpuhult a hús, bezöldségelem. Sárgarépa , petrezselyem, zeller,karalábé,paradicsom,paprika,krumpli...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Zöldfűszeres rizottó
    7

    A velőt, vastag falú lábosban megolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat, az olajat és üvegesre pároljuk a zúzott fokhagymát. A hőmérsékletet közepesre...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >