rizs

A rizs a pázsitfűfélék családjába tartozó fontos gabonanövény. Az emberiség egyik alapvető élelmiszere. Gasztronómiai ismertsége egyedülálló, nincs még egy ilyen széleskörűen használt gabonanövény, fogyasztható édesen, sósan, készíthető belőle köret, de önálló ételköltemény is, (ehhez valók az olyan rendkívül aromás rizsfajták, mint a Pakisztánban és Indiában termesztett Basmati és Jázmin, vagy a thaiföldi vörös rizs), lisztjét, főleg Ázsiában, ételek sűrítésére, sütemények készítésére használják, de főznek belőle szeszes italt, ( ez a japánok sake-ja, a rizsbor). A hazai nagy üzletláncokban már kapható az ún.„vadrizs” amely finom és egészséges táplálék, de nem rizs, hanem egy fűféle, a Zizana aquatica termése. Készülnek belőle rizottók, gombócok, köretek, sütemények, édességek és rántások is.

  • Erdélyi rakott káposzta
    14

    A káposztát egy tálba teszem, amit felengedek vízzel. Egyszer-kétszer megkeverem a kezemmel és elkezdem kiszedni a káposztát a vízb?l, úgy hogy...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Erdélyi töltött káposzta
    105

    A hagymát megfonnyasztjuk egy kevés olajon, hozzáadjuk a megmosott rizst, és rövid ideig pirítjuk. Ezután hozzáöntjük a darált húshoz, sóval,...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Erdélyi töltött káposzta
    25

    A hagymát megfonnyasztjuk kevés olajon, hozzáadjuk a rizst és kevés ideig pirítjuk. Amikor készen van, hozzáöntjük a húshoz, majd sózzuk,...

    • 8 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Gyümölcsös rizs
    7

    A megmosott rizst annyi vízben tesszük oda főzni, hogy ellepje. Amikor forr, akkor beletesszük a margarint, sót, vaníliát és annyi tejet, hogy...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Fahéjas rizs
    2

    A rizst kétszer annyi mennyiségű, enyhén sós vízben tegyük fel főni, ha kész, szórjuk meg fahéjjal. Nagyon különleges ízt ad neki.

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Citromos tejberizs
    8

    A rizst mossuk meg. A tejet forraljuk fel a vaníliával, és főzzük meg benne a rizst. Mielőtt kész lenne, keverjük bele a cukrot, citromlevet. Hagyjuk...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Fehér húsos rizs
    4

    Hármunknak, két napra, másfél bögre rizst főztem, sóval, petrezselyemmel, pici piros paprikával és fele vízzel, fele zöldség lével (ha már...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Fahéjas tejberizs
    3

    A rizst megmossuk, majd hideg vízben felrakjuk főni, egy csipet sóval. Ha megpuhult a rizs, hozzáadjuk a cukrot, tejet, tejszínt és a fahéjat. Addig...

    • 2 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Édesburgonya rizottó
    3

    Hagyományos módon, készítünk egy párolt rizst. Közben a burgonyát megtisztítjuk és felkockázzuk, sós vízben leforrázzuk. Vajon átfuttatjuk...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Almás rántott sajt
    3

    A sajtot félujjnyi szeletekre vágom és mindegyik szelet egyik oldalát, tojássárgával bekenem. Az almát megmosom, kicsumázom és vékonyra karikázom....

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >