rizs

A rizs a pázsitfűfélék családjába tartozó fontos gabonanövény. Az emberiség egyik alapvető élelmiszere. Gasztronómiai ismertsége egyedülálló, nincs még egy ilyen széleskörűen használt gabonanövény, fogyasztható édesen, sósan, készíthető belőle köret, de önálló ételköltemény is, (ehhez valók az olyan rendkívül aromás rizsfajták, mint a Pakisztánban és Indiában termesztett Basmati és Jázmin, vagy a thaiföldi vörös rizs), lisztjét, főleg Ázsiában, ételek sűrítésére, sütemények készítésére használják, de főznek belőle szeszes italt, ( ez a japánok sake-ja, a rizsbor). A hazai nagy üzletláncokban már kapható az ún.„vadrizs” amely finom és egészséges táplálék, de nem rizs, hanem egy fűféle, a Zizana aquatica termése. Készülnek belőle rizottók, gombócok, köretek, sütemények, édességek és rántások is.

  • Zöldségleves gazdagon
    6

    A babot, néhány órára hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük és a fele zöldséglevesben, lefedve, közepes lángon, kb. 1 óra alatt, puhára főzzük....

    • 4 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Mazsolás rizs
    50

    A rizst, kétszeres mennyiségű sós vízben kifőzöm. A vajon átpárolom a mazsolát és megszórom a kurkumával, majd ízesítem egy darab vaníliával. A...

    • 3 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Gombaleves rizzsel
    10

    A hagymát, a zöldpaprikát és a megmosott gombát, apróra vágom és felteszem. 1/2-2 liter vízzel felengedem, bezöldségelem (sárgarépa, petrezselyem...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Gombás-csirkés rizottó
    11

    A csirkemellet és a gombát vágjuk kockára. A rizst hagyományos módon pároljuk meg. Olajon pirítsuk meg a csirkemellet, és alaposan fűszerezzük. Adjuk...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Kukoricás-tejszínes rizssaláta
    24

    A rizst sós vízben megfőzöm, majd hagyom kihűlni. A sonkát kockára vágom. Az öntethez, a majonézt a joghurttal, sóval, borssal összekeverem....

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Paradicsomos húsgombóc háziasan
    22

    A ledarált húst összekeverjük a félig megfőtt rizzsel. Sózzuk, törött borsot, tojást, apróra vágott vöröshagymát adunk hozzá. Jól...

    • 6 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Paradicsomos-cukkinis rizottó
    11

    A hagymát olajon megdinszteltem, majd a rizst rászórtam és átforgattam nagy lángon. Közben, a leveskockákat feloldottam 1 liter, forró vízben,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Erdélyi rakott káposzta fűszeresen
    26

    Két kanál zsiradékban, pirítsd sárgára az apróra vágott hagymát, tedd bele a megtört fokhagymát és a darált húst. Sózd, borsozd, hintsd...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Erdélyi rakott káposzta, kemény tojással
    13

    15 dkg rizst megmosunk és zsírba téve, keveset pirítjuk. Húslevessel feleresztjük és a sütőbe téve, puhára pároljuk 20 dkg sovány sertéshúst...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Erdélyi rakott káposzta
    3

    Két kanál zsiradékban pirítsd sárgára az apróra vágott hagymát. Tedd bele a megtört fokhagymát, a darált húst, sózd, borsozd, hintsd meg...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >