rizs

A rizs a pázsitfűfélék családjába tartozó fontos gabonanövény. Az emberiség egyik alapvető élelmiszere. Gasztronómiai ismertsége egyedülálló, nincs még egy ilyen széleskörűen használt gabonanövény, fogyasztható édesen, sósan, készíthető belőle köret, de önálló ételköltemény is, (ehhez valók az olyan rendkívül aromás rizsfajták, mint a Pakisztánban és Indiában termesztett Basmati és Jázmin, vagy a thaiföldi vörös rizs), lisztjét, főleg Ázsiában, ételek sűrítésére, sütemények készítésére használják, de főznek belőle szeszes italt, ( ez a japánok sake-ja, a rizsbor). A hazai nagy üzletláncokban már kapható az ún.„vadrizs” amely finom és egészséges táplálék, de nem rizs, hanem egy fűféle, a Zizana aquatica termése. Készülnek belőle rizottók, gombócok, köretek, sütemények, édességek és rántások is.

  • Lecsós hús rizzsel
    19

    Olajon 1 fej vöröshagymát pirítok, kb. 20-25 dkg sertéshúst dobok rá, és tovább pirítom. Amikor a hús kifehéredett, egy kiskanálnyi őrölt...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Gombás csirke rizzsel
    2

    A húsdarabokat 3 evőkanál olajban pirosra sütjük, majd kivesszük, és lábasba tesszük. A maradék olajban megfuttatjuk a hagymát, beletesszük...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Gombás rizs
    2

    A megtisztított, többször váltott vízben megmosott gombát leszárítjuk. Apró kockákra vágjuk. Serpenyőben vajat melegítünk. Belerakjuk a...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Gombás rizs paprikával, paradicsommal
    11

    Az apróra vágott hagymát kevés forró zsiradékon pirítsd sárgára, szórd meg pirospaprikával, és add hozzá a megtisztított és apróra vágott...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Aludttejes rizs
    11

    Főzzük meg a rizst. Mielőtt kihűlne, keverjük bele a vajat. Hagyjuk kihűlni. Tegyük hozzá az aludttejet, a sót, gyömbért. Alaposan keverjük...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Zöldséges rizottó
    27

    A rizst jól megmossuk és 1-2 órán át, hideg vízben áztatjuk. Az apróra vágott hagymát bő olajon, egy kis vízzel megdinszteljük. Hozzáadjuk...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Gombával rakott savanyú káposzta
    154

    A savanyú káposztát szükség esetén kimosom, apróra vágom. A rizst megfőzöm. A gombát olajon megpárolom. A hagymát megpucolom, vékonyan felkarikázom....

    • 2 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Gombás-májas rizottó
    9

    Serpenyőbe olajat forrósítok, amelyben az apróra darabolt hagymát üvegesre pirítom. Egyszerre hozzáadom az apróra darabolt májat, gombát. Erős...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Fürge csemege
    5

    A tejet forraljuk fel, és főzzük meg benne a rizst. Mielőtt megpárolódna, keverjük bele a cukrot és a tejszínt. Fedővel takarjuk le, és hagyjuk...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Fahéjas tejberizs
    4

    A tejet forraljuk fel, és főzzük meg benne a rizst. Közben az almát hámozzuk meg, és reszeljük le. Ha már puha a rizs, akkor keverjük bele...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >