rizs

A rizs a pázsitfűfélék családjába tartozó fontos gabonanövény. Az emberiség egyik alapvető élelmiszere. Gasztronómiai ismertsége egyedülálló, nincs még egy ilyen széleskörűen használt gabonanövény, fogyasztható édesen, sósan, készíthető belőle köret, de önálló ételköltemény is, (ehhez valók az olyan rendkívül aromás rizsfajták, mint a Pakisztánban és Indiában termesztett Basmati és Jázmin, vagy a thaiföldi vörös rizs), lisztjét, főleg Ázsiában, ételek sűrítésére, sütemények készítésére használják, de főznek belőle szeszes italt, ( ez a japánok sake-ja, a rizsbor). A hazai nagy üzletláncokban már kapható az ún.„vadrizs” amely finom és egészséges táplálék, de nem rizs, hanem egy fűféle, a Zizana aquatica termése. Készülnek belőle rizottók, gombócok, köretek, sütemények, édességek és rántások is.

  • Mazsolás rizskoch
    7

    A rizst jól átmossuk, majd lábasba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Feltesszük főni, beledobjuk a vajat és sót. Ha...

    • 6 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Szilvás rizs
    6

    A rizst, a víz, a bor és a szilvalé enyhén sózott keverékében, 25 percig, kis lángon főzzük. A felezett, magozott szilvát a mézzel elkeverjük,...

    • 5 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Gyümölcsös rizs
    12

    A rizst enyhén sózott vízben felforraljuk, majd a lángot mérsékelve, fedő alatt, 20 percig főzzük. A burgonyalisztet 5 evőkanál tejben elkeverjük....

    • 6 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Fokhagymás-tejszínes csirkeragu párolt rizzsel
    39

    A csirkemellet megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát átpréseljük, majd kevés olajon, rövid...

    • 6 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Töltött káposztám
    20

    Egy lábas aljára tesszük a feldarabolt füstölt szalonnát, majd a darát húst tálba rakjuk. Hozzáadjuk a tojást, fűszereket, rizst, majd jó...

    • 6 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Provanci pirított máj
    9

    A rizst hagyományosan, párolt rizsnek készítjük el. A felaprított hagymát olajon üvegesre pirítjuk, a csirkemájat csíkokra vágjuk, és a hagymán...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Csirkemell szecsuáni mártásban
    10

    Felkockázom a csirkemellet. Kb. 2-3 evőkanál felhevített olajra kell dobni a húskockákat. Amikor már kifehéredtek, lehet sózni és borsozni. 2...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Kókuszos rizsfelfújt
    5

    A rizst a tejjel, cukorral, vaníliás cukorral pépesre főzzük. A tűzről levéve, hozzákeverjük a kókuszreszeléket, majd fedő alatt hagyjuk...

    • 6 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Kellkáposztafőzelék töltelékkel
    7

    A kelkáposztából leszedek 8-10 levelet, és forrásban lévő vízben, 1-2 percig forrázom, eközben a hagymát apróra vágom, megdinsztelem. A leforrázott...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Tejszínes gyümölcsrizs
    5

    A rizst megmosom, leszűröm. A tejet felteszem, majd amikor forr, a rizst belekeverem. Csipet sóval, citromhéjával főzöm, lassan, néha megkevergetve,...

    • 6 személyre
    • 60 perc
    Részletek >