rizs

A rizs a pázsitfűfélék családjába tartozó fontos gabonanövény. Az emberiség egyik alapvető élelmiszere. Gasztronómiai ismertsége egyedülálló, nincs még egy ilyen széleskörűen használt gabonanövény, fogyasztható édesen, sósan, készíthető belőle köret, de önálló ételköltemény is, (ehhez valók az olyan rendkívül aromás rizsfajták, mint a Pakisztánban és Indiában termesztett Basmati és Jázmin, vagy a thaiföldi vörös rizs), lisztjét, főleg Ázsiában, ételek sűrítésére, sütemények készítésére használják, de főznek belőle szeszes italt, ( ez a japánok sake-ja, a rizsbor). A hazai nagy üzletláncokban már kapható az ún.„vadrizs” amely finom és egészséges táplálék, de nem rizs, hanem egy fűféle, a Zizana aquatica termése. Készülnek belőle rizottók, gombócok, köretek, sütemények, édességek és rántások is.

  • Indiai ragu
    1

    A húst és a gombát koskákra vágjuk és kevés sóval olajon megpirítjuk. Közben sóval és kurkumával ízesítve félig megpároljuk a rizst....

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Indiai rizses csirke
    2

    A csíkokra vágott húst megpirítjuk, a csíkokra vágott zöldségekkel együtt. Fűszerezzük curryvel, szójaszósszal, sóval (óvatosan). Ráöntjük...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Harcsafilé mandulás brokkolival
    2

    A halfiléket szeletelem és sózom, borsozom. Lisztbe mártom őket és közben egy serpenyőben felmelegítem az olívaolajat. Belerakom a halszeleteket...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Ananászos csirke kókusszal
    5

    A csirkecombokat kettévágom, sózom, és állni hagyom. A rizst megmosom és felrakom főni. Rászórom a Vegetát, ráöntöm az ananász levét...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Kapros húsgombóc
    14

    A hagymát apróra vágjuk, majd a felét a húshoz rakjuk. Hozzáadjuk a rizst, tojást, sót, borsot, fokhagymát és az egyik csomag apróra vágott...

    • 4 személyre
    • 80 perc
    Részletek >
  • Habos rizsfelfújt
    53

    Vaníliás, enyhén cukros tejben tejberizst készítünk, majd kihûtjük. A tojások sárgáját a vaj kétharmadával és a cukor felével habosra...

    • 1 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Gyümölcsös currys rizs
    0

    A rizst megpároljuk. A paprikát és az ananászt kockákra vágjuk. A wokban olajat forrósítunk. Megpirítjuk benne a paprikakockákat és az ananászt....

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Gyümölcsös tejberizs
    1

    A megszokott módon tejberizst készítek. Teszek bele, kockára vágott ananászt, magozott meggyet, felkockázott barackbefőttet. Pár db babapiskótát...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Gyümölcsrizs
    2

    A rizsből, tejből, vaníliás- és kristálycukorból, citromhéjjal, mazsolával sűrű tejberizst főzünk, majd kivajazott puding vagy kicsi kuglófformába...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Narancsos gyümölcsrizs
    8

    A rizst megmossuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A vaníliát kettévágjuk. A vajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a rizst. Hozzáadjuk...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >