rizs

A rizs a pázsitfűfélék családjába tartozó fontos gabonanövény. Az emberiség egyik alapvető élelmiszere. Gasztronómiai ismertsége egyedülálló, nincs még egy ilyen széleskörűen használt gabonanövény, fogyasztható édesen, sósan, készíthető belőle köret, de önálló ételköltemény is, (ehhez valók az olyan rendkívül aromás rizsfajták, mint a Pakisztánban és Indiában termesztett Basmati és Jázmin, vagy a thaiföldi vörös rizs), lisztjét, főleg Ázsiában, ételek sűrítésére, sütemények készítésére használják, de főznek belőle szeszes italt, ( ez a japánok sake-ja, a rizsbor). A hazai nagy üzletláncokban már kapható az ún.„vadrizs” amely finom és egészséges táplálék, de nem rizs, hanem egy fűféle, a Zizana aquatica termése. Készülnek belőle rizottók, gombócok, köretek, sütemények, édességek és rántások is.

  • Hamis rakott zöldbab
    5

    A zöldbabot sós vízben megfőzöm, leszűröm. A vöröshagyma egyik felét, kis olajon megfonnyasztom, majd megszórom pirospaprikával. Éppen hogy...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Rizottó sütőtökkel
    0

    A rizst a vajon elkezdjük hevíteni, egy csipetnyi sóval, majd szakaszosan felöntjük a forró alaplével. Közben a meghámozott sütőtököt lereszeljük,...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Rizses gombaleves
    4

    A gombát megtisztítjuk, és vastagabb szeletekre vágjuk. A rizst félig megfőzzük, majd félretesszük. A gombát az olajon, vágott petrezselyemmel...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Rakott karfiol csirkemellel
    49

    A rizst ételízesítővel, őrölt borssal fűszerezett vízben, puhára pároljuk. (Ha teszünk bele egy fél zöld paprikát, még finomabb ízt kapunk!)...

    • 6 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Zöldséges rizses hús
    21

    A pulykacombot kicsontozom, majd felkockázom. Az apró kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát az olajon megdinsztelem, majd rádobom a húst,...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Rántott párizsi kukoricás rizzsel
    20

    A rizst az olajon megpirítjuk, majd felengedjük vízzel. Sózzuk, és készre főzzük. Ha megfőtt, hozzákeverjük a kukoricát, és ez kész is. Közben...

    • 4 személyre
    • 80 perc
    Részletek >
  • Húsgombócos savanyú káposzta
    11

    A dagadót megdarálom, vagy még a vásárláskor a hentessel megdaráltatom. A darált húst összekeverem a tojással, rizzsel és a finomra vágott...

    • 8 személyre
    • 85 perc
    Részletek >
  • Tárkonyos rakott zöldbab
    50

    A rizst és a zöldbabot pici sóval megfőzöm, a felaprított vöröshagymát az olajon megdinsztelem. Rádobom az áttört fokhagymát és a darált...

    • 8 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Fokhagymás csirkemell rizibizivel
    32

    A csirkemellet megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. Egy magas falú serpenyőben olajat hevítünk, majd a csirkemellet rádobjuk, és jól átforgatjuk....

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Tejfölös húsgombócleves
    19

    A darált húst elkeverjük a tojással, liszttel, sóval, borssal és ízlés szerint, még fűszerezzük (majoránna, fokhagyma...). A hagymát apró...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >