rizs

A rizs a pázsitfűfélék családjába tartozó fontos gabonanövény. Az emberiség egyik alapvető élelmiszere. Gasztronómiai ismertsége egyedülálló, nincs még egy ilyen széleskörűen használt gabonanövény, fogyasztható édesen, sósan, készíthető belőle köret, de önálló ételköltemény is, (ehhez valók az olyan rendkívül aromás rizsfajták, mint a Pakisztánban és Indiában termesztett Basmati és Jázmin, vagy a thaiföldi vörös rizs), lisztjét, főleg Ázsiában, ételek sűrítésére, sütemények készítésére használják, de főznek belőle szeszes italt, ( ez a japánok sake-ja, a rizsbor). A hazai nagy üzletláncokban már kapható az ún.„vadrizs” amely finom és egészséges táplálék, de nem rizs, hanem egy fűféle, a Zizana aquatica termése. Készülnek belőle rizottók, gombócok, köretek, sütemények, édességek és rántások is.

  • Tejszínes rakott karfiol
    95

    A karfiolt rózsáira szedem, a nagyobbakat feldarabolom. Enyhéh sós vízben blansírozom (azaz forrásban lévő vízbe teszem, 5 percig forralom,...

    • 8 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Cigányka
    33

    A cigányka disznótoros étel. Nevét valószínűleg arról kapta, hogy a betelepített Tót (Szlovák) gazdák, a vágáskor nem használták fel a...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Török sült tejberizs
    3

    A rizst feltesszük főni a vízzel. Ha mind beszívta, akkor felöntjük 9 deci tejjel, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. A maradék...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Csirkemájas rizottó
    55

    Az olaj felén megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a zöldborsót és a felkockázott sárgarépát. Megszórom ételízesítővel,...

    • 4 személyre
    • 55 perc
    Részletek >
  • Lencsehurka
    19

    A lencsét és a barna rizst, külön-külön feltesszük főni. A barna rizst 2 csésze vízzel főzzük (mindig kétszeres mennyiségű vízben főzzük...

    • 3 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Vegán rakott karfiol
    13

    A rizst 1, 5-szeres mennyiségű vízben, sóval, ételízesítővel (szárított lestyán), kb. 10 perc alatt megfőzzük. A karfiolt rózsáira szedjük,...

    • 2 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Bácskai rizses hús lecsósan
    27

    A hagymát apróra vágjuk, kevés zsiradékon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is, majd megsózzuk. Beletesszük a 2 x 2...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Csirkés rizottó ananásszal
    20

    A csirkemellet kockára vágjuk. A serpenyőben olajat melegítünk, és adunk hozzá vajat. Ha felolvadt a vaj, belerakjuk a csirkehúst. Ha kifehéredett...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Isteni rakott kelkáposzta
    10

    A vöröshagymát apróra vágom, majd kevés zsiradékon, üvegesre párolom, amely a finom szaft alapjául fog szolgálni. Ha kellően üveges lett...

    • 5 személyre
    • 80 perc
    Részletek >
  • Nyírségi húsgombócleves
    54

    Sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zöldbabot felszelek, krumplit kockákra aprítok, majd a zöldborsóval, sóval, szemes borssal felteszem főni. Míg...

    • 8 személyre
    • 40 perc
    Részletek >