rizs

A rizs a pázsitfűfélék családjába tartozó fontos gabonanövény. Az emberiség egyik alapvető élelmiszere. Gasztronómiai ismertsége egyedülálló, nincs még egy ilyen széleskörűen használt gabonanövény, fogyasztható édesen, sósan, készíthető belőle köret, de önálló ételköltemény is, (ehhez valók az olyan rendkívül aromás rizsfajták, mint a Pakisztánban és Indiában termesztett Basmati és Jázmin, vagy a thaiföldi vörös rizs), lisztjét, főleg Ázsiában, ételek sűrítésére, sütemények készítésére használják, de főznek belőle szeszes italt, ( ez a japánok sake-ja, a rizsbor). A hazai nagy üzletláncokban már kapható az ún.„vadrizs” amely finom és egészséges táplálék, de nem rizs, hanem egy fűféle, a Zizana aquatica termése. Készülnek belőle rizottók, gombócok, köretek, sütemények, édességek és rántások is.

  • Töltött káposzta
    306

    A vöröshagymát aprítsd fel, és kevés olajon dinszteld meg. Szórd bele a pirospaprikát, alaposan forgasd össze, majd az egészet keverd a darált...

    • 8 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Mézes-mustáros csirke színes rizzsel
    72

    Egy kis tálkában összekeverjük a mézet, a mustárt és a chilipaprikaport, kevés étolajjal. A csirkecombokat kettévágjuk, a bőrét lehúzzuk,...

    • 5 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Egyszerű rizskoch
    16

    Felforraljuk a tejet, majd hozzáadjuk a kristálycukrot és a vaníliás cukrot. Takarék lángra vesszük a tűzhelyt, és hozzáadjuk a bögre rizst....

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Zizu párolt rizzsel
    7

    A csirkemellet megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A szeleteket meghintjük sóval, majd lisztbe, tojásba, zabpehellyel elkevert zsemlemorzsába...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Fűszeres csirkemell szeletek gyöngyhagymás rizzsel
    24

    A csirkemellet megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, és egy tepsibe helyezzük. Megszórjuk sóval, őrölt borssal, fűszerkeverékkel, majd rátörjük...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Zöldfűszeres sült csirke rizibizivel
    21

    A csirkét megmossuk, és feldaraboljuk. (Ha a csirkehúst húsleves alaplében előfőzzük, kevesebb ideig kell sütni, illetve ízletesebb lesz a sült!) Egy...

    • 6 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Zöldséges-rizses csirkemáj
    37

    Kuktafazékban, az olajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd hozzáadom a rizst, zöldborsót és a felkockázott répákat. Megszórom...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Csirkés lepény párolt rizzsel
    14

    A csirkemellet felszeleteljük, enyhén kiklopfoljuk, és megsózzuk. A petrezselyemzöldet felaprítjuk, majd kevés olajon átpirítjuk. A kenyérszeleteket...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Rakott savanyúkáposzta pulykahússal
    18

    A savanyú káposztát puhára főzzük, majd leszűrjük. A hagymát és a bacon szalonnát apró kockára vágjuk. Párolt rizst készítünk úgy,...

    • 6 személyre
    • 70 perc
    Részletek >
  • Rizspuding naranccsal és dióval
    8

    A rizst átválogatjuk, megmossuk, majd forrásban lévő vízbe tesszük. Kb. 15 percig előfőzzük, majd leszűrjük. A narancslevet a tejjel összeborítjuk,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >