rizs

A rizs a pázsitfűfélék családjába tartozó fontos gabonanövény. Az emberiség egyik alapvető élelmiszere. Gasztronómiai ismertsége egyedülálló, nincs még egy ilyen széleskörűen használt gabonanövény, fogyasztható édesen, sósan, készíthető belőle köret, de önálló ételköltemény is, (ehhez valók az olyan rendkívül aromás rizsfajták, mint a Pakisztánban és Indiában termesztett Basmati és Jázmin, vagy a thaiföldi vörös rizs), lisztjét, főleg Ázsiában, ételek sűrítésére, sütemények készítésére használják, de főznek belőle szeszes italt, ( ez a japánok sake-ja, a rizsbor). A hazai nagy üzletláncokban már kapható az ún.„vadrizs” amely finom és egészséges táplálék, de nem rizs, hanem egy fűféle, a Zizana aquatica termése. Készülnek belőle rizottók, gombócok, köretek, sütemények, édességek és rántások is.

  • Sajtos-paradicsomos töltött cukkini
    0

    Először a tölteléket fogjuk elkészíteni. A pirított vöröshagymához és fokhagymához kanalazzunk paradicsompürét és pirítsuk le azt is. Ezután...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Vajon párolt lazac
    50

    Hagyományos módon elkészítjük a rizst és mielőtt készen lenne, tejszínnel és zöld fűszerrel átkeverjük. A lazacot sózzuk és kevés vajon,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Kryptonite nyalóka
    0

    Van egy olyan Kryptonite, amitől Superman nem fél, sőt még tetszik is neki! Ez a házi készítésű Kryptonite nyalóka, amely a Krypton bolygó kristályaira...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Lazac főtt tojással
    1

    Az olajat hevítsük fel egy nagy serpenyőben, majd a hagymát pirítsuk meg. Tegyük félre, és tartsuk melegen. Ugyanebben a serpenyőben olvasszuk...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Rizses spárgaleves
    0

    Egy serpenyőben hevítsük az olajat. Dinszteljük a hagymát, és adjuk hozzá a citromhéjat, majd a rizst, és pirítsuk 3 percig. Adjuk hozzá a...

    • 3 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Erdélyi töltött káposzta 2
    20

    Az erdélyi szalonnát félbevágjuk, a felét felkockázzuk, a másik felét felszeleteljük. A tarját nagyobb kockákra vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk. A...

    • 4 személyre
    • 180 perc
    Részletek >
  • Finom töltött káposzta
    0

    A szalonnát vágjuk fel apródarabokra és piritsuk meg. Dobjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, köményt és a babérlevelet....

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Sharonfruitos tejberizs
    0

    Első lépésként rakjuk fel a tejet forrni a vaníliával. Öntsük bele a rizst és kavargassuk folyamatosan. Figyeljünk rá, hogy ne égjen le. A...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Rakott Karfiol
    0

    A karfiolt rózsáira szedjük, majd feltesszük főni. A főzőlevet ízesítjük sóval, borssal, köménymaggal. Nem főzzük teljesen puhára, kicsit...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Nyúlleves
    5

    A a sárgarépát, petrezselyemgyökeret meghámozzuk, kockára vágjuk. Olajon elkezdjük pirítani, kb. 2 perc után, hozzáadjuk a húst, azt is átpirítjuk....

    • 6 személyre
    • 100 perc
    Részletek >