pirospaprika

A magyar konyha jellegzetes fűszere. Levesek, mártások, saláták, főzelékek, húsos töltelékek, pástétomok, körözöttek, disznótoros készítmények fűszerezéséhez használjuk.
A magyar konyha egész ételcsaládjának, a paprikásoknak névadó fűszere. Ide tartozik: minden gulyásnak, hallének, halászlének, pörköltnek, paprikásnak nevezett ételünk.
Fontos,hogy a paprikát nem szabad forró zsiradékban hosszan pirítani, csak megfuttatjuk benne, mert elveszti piros színét, megbarnul és keserűvé válik.

  • Zúzapörkölt olívabogyóval
    6

    A hagymát dinszteljük meg, kevés zsíron. Rakjuk rá a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Pároljuk meg, és szórjuk meg pirospaprikával. Öntsük...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Friss zöldborsóleves
    24

    A zsírban megpirítjuk a felkockázott hagymát, beletesszük a zöldségeket (Burgonyát, karalábét később)megpároljuk, felengedjük vízzel majd...

    • 6 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Füstölt csülkös babgulyás
    33

    A csülköt és a babot, egy éjszakára (külön tálakban) vízbe áztatjuk. Másnap a csülköt kuktába tesszük, felöntjük vízzel, és kb. 1,5...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Öhöm
    17

    A szalonnát apró kockákra vágjuk és a bográcsban félig kiolvasztjuk, a karikára vágott kolbásszal együtt.. Sárgára pirítjuk rajta a lebbencstésztát,...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Fűszeres burgonya paprikásan
    9

    Nagyszemű burgonyát alaposan megsikálsz, félbe vágod, majd nagyobb szeletekre aprítod. Egy tálban 6 evőkanál olívaolajat, 2 teáskanál pirospaprikát,...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Fűszeres túrókrém kapribogyóval
    1

    A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat és a sót, habosra keverjük, majd a fűszereket és a finomra vágott fűszernövényeket is belekeverjük....

    • 4 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Lebbencsleves csuszával
    142

    A szalonnát kis kockákra vágjuk, és világosra pirítjuk. A szalonnapörcöt kiszedjük a zsírból, és félretesszük. A zsíron az összetört...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Paprikás-olívás kenyér
    3

    A száraz anyagokat keverjük össze, egy tálban. Az élesztőt kevés tejben futtassuk fel, egy kanál cukorral, adjuk hozzá a lisztes keverékhez,...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Gombaleves zellerrel, karalábéval
    3

    Olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, megdinszteljük rajta a karikákra vágott zöldségeket, majd sóval, borssal, pirospaprikával...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Gombaleves olívával
    8

    A vöröshagymát apró kockára vágjuk, olajon megdinszteljük. A gombát és a szárát is, tetszés szerint felvágjuk, majd a hagymához adjuk. Hozzáadjuk...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >