paradicsom

Amerikában őshonos, de mára szinte mindenhol termesztett, kedvező élettani hatású, sokféleképpen hasznosítható, a magyar konyhában is kedvelt zöldségnövény.Felhasználása nagyon sokoldalú, nyersen fontos saláta növényünk, főzve jellegzetes magyar ételek fontos alapanyaga (lecsó, töltött paprika stb.). Fogyasztjuk ivólé formájában is. A mediterrán konyha különlegessége az aszalt paradicsom. Fűszerek közül a kakukkfű, bazsalikom, oregano és a zeller levél illik hozzá. Tartósítani elsősorban konzerv formájában szokták, egészben hámozva, vagy sűrített püré formájában. Nálunk a zöld paradicsom savanyítva kedvelt. Az ép, benyomatok nélküli példányokat akár 8 napig is eltarthatjuk, bár nem hűtőszekrényben, az ugyanis túl hideg a paradicsomnak.

  • Csibeburger
    6

    A csirkemellfiléket megmossuk, majd konyhai papírtörlővel szárazra itatjuk. A csirkemellfiléket megcsepegtetjük citromlével, megszórjuk chilivel....

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Kagyló saláta
    2

    A kagylót sós, citromos vízben leforrázzuk. A paradicsomot felaprítjuk és hozzárakjuk a szeletekre vágott zöldhagymát és lilahagymát. Olívaolajjal...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Csirkemell grillezett zöldségekkel
    37

    A csirkehúsból 4 nagyobb, nyitott szeletet vágunk, majd vékonyra kiklopfoljuk. Finoman megsózzuk, és félretesszük. 2-3 evőkanálnyi étolajban...

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Csirkemellfilé kukoricasalátával
    12

    Serpenyőben, olívaolajon megsütjük a fűszerezett húst. Pár perc után, sütőbe tesszük, hogy belül se maradjon nyers. A kukoricára lime...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Csirkepaprikás vadasan
    68

    A fiatal csirkét alapos mosás után darabokra vágom, utána jól lecsurgatom. A felhevített zsíron zsemleszínűre pirítom az apróra vágott vöröshagymát,...

    • 1 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Tyúk pörkölt
    8

    A hagymát pirítsd meg az olajon, és add hozzá a felaprított paprikát és paradicsomot. Mikor összedinsztelődött, szórd hozzá a pirospaprikát,...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Csirkés egytálétel
    6

    A csirkemelleket elkészítem pörköltnek egy kicsit hosszabb lével. Amikor a hús félfővésben van, belerakom a sós vízben kifőzött és lecsepegtetett...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Csirkés tésztasaláta
    4

    Tegyük a csirkehúst egy közepes lábasba, öntsük le forró vízzel, majd forraljuk fel. Vegyük kis lángra, és főzzük tovább fedő nélkül,...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Csirkés tortillatekercs
    0

    A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport és az olajat. Langyos vízzel, fokozatosan, lágy tésztává gyúrjuk. Befedve, 15 percig...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Csőben sült gombás paradicsom
    5

    A kockára vágott szalonna zsírján megfonnyasztjuk a hagymát, majd a sajtot és a szemlemorzsát a kihűlt hagymához keverjük. Borssal és reszelt...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >