paradicsom

Amerikában őshonos, de mára szinte mindenhol termesztett, kedvező élettani hatású, sokféleképpen hasznosítható, a magyar konyhában is kedvelt zöldségnövény.Felhasználása nagyon sokoldalú, nyersen fontos saláta növényünk, főzve jellegzetes magyar ételek fontos alapanyaga (lecsó, töltött paprika stb.). Fogyasztjuk ivólé formájában is. A mediterrán konyha különlegessége az aszalt paradicsom. Fűszerek közül a kakukkfű, bazsalikom, oregano és a zeller levél illik hozzá. Tartósítani elsősorban konzerv formájában szokták, egészben hámozva, vagy sűrített püré formájában. Nálunk a zöld paradicsom savanyítva kedvelt. Az ép, benyomatok nélküli példányokat akár 8 napig is eltarthatjuk, bár nem hűtőszekrényben, az ugyanis túl hideg a paradicsomnak.

  • Csalamádé cseresznyepaprikával
    7

    4.5 kg fehérpaprika, fél kg cseresznyepaprika, 1 kg uborka (héjastól), 1.5 kg káposzta, 1 kg paradicsom (zöld), 1.5 kg hagyma, ezeket megtisztítjuk...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Csalamádé paradicsommal
    7

    A legyalult nyersanyagokat összekeverjük 2 dl 10%-os ecettel, 15 dkg cukorral, fél csapott evőkanál bor kénporral. Annyi vízzel engedjük fel a...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Rakott padlizsán
    17

    A padlizsánt megmossuk, végeit levágjuk, felszeleteljük, kissé besózzuk és 30 percig állni hagyjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk,...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Csípős káposztaleves
    66

    Tisztítsuk meg a zöldségeket, a káposztát nagyon vékony csíkokra, a sárgarépát csíkokra, a paradicsomot, vöröshagymát kockára, a fokhagymát...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Csirke becsinált
    10

    1-2 csirke aprólékát hideg vízben felteszem főni,sózom. Mikor félig megpuhult a hús, bezöldségelem. Sárgarépa , petrezselyem, zeller,karalábé,paradicsom,paprika,krumpli...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Csirke fajita
    173

    Az olajat, a juharszirupot (vagy mézet), az ecetet, az összezúzott fokhagymát, az oregánót, őrölt borsot és a pirospaprikát, egy tálban összekeverjük. A...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Csirke brassói
    69

    A forró olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kockákra darabolt csirkecombfilét. Erős...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Lecsó
    11

    A paprikát kicsumázom, karikákra vágom, a paradicsomokat nyolcadolom. Az olajon az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítom. Megszórom...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Csirkemell aszalt paradicsommártással
    5

    A csirkemellfilét csíkokra vágom, aztán egy közepes méretű serpenyőben elősütöm a csíkokat, majd szűrőlapáttal kiszedem őket, és félreteszem...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Csirkemell bazsalikomos sült paradicsomal
    4

    A filézett csirkemelleket ízlés szerint sózzuk, fehér borssal fűszerezzük, majd a hűtőben 2 órát állni hagyjuk. Rostlapon mindkét oldalát...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >