paradicsom

Amerikában őshonos, de mára szinte mindenhol termesztett, kedvező élettani hatású, sokféleképpen hasznosítható, a magyar konyhában is kedvelt zöldségnövény.Felhasználása nagyon sokoldalú, nyersen fontos saláta növényünk, főzve jellegzetes magyar ételek fontos alapanyaga (lecsó, töltött paprika stb.). Fogyasztjuk ivólé formájában is. A mediterrán konyha különlegessége az aszalt paradicsom. Fűszerek közül a kakukkfű, bazsalikom, oregano és a zeller levél illik hozzá. Tartósítani elsősorban konzerv formájában szokták, egészben hámozva, vagy sűrített püré formájában. Nálunk a zöld paradicsom savanyítva kedvelt. Az ép, benyomatok nélküli példányokat akár 8 napig is eltarthatjuk, bár nem hűtőszekrényben, az ugyanis túl hideg a paradicsomnak.

  • Cukkinis tojásos lecsó
    3

    A cukkinit gyufaszál vastagságú félkarikákra szeljük, a paprikát rövid, vékony csíkokra, a paradicsomot gerezdekre. Az olívaolajon üvegesre...

    • 2 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Diétás olasz paradicsomleves
    56

    A paradicsompürét olívaolajon kissé megpirítjuk, majd kellő mennyiségű vízzel felengedjük. Egészben belefőzzük (a végén kiemeljük) a vöröshagymát,...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Lecsós csirke
    13

    A csirkemellet kockára vágjuk, majd a hagymát is felaprítjuk. A szalonnát felkockázzuk és kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a hagymát és összepirítjuk. Erre...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Friss saláta paprikásan
    26

    A fejes salátát, jégsalátát, az uborkát, a lila hagymát, a paprikát és a paradicsomot csíkokra felvágjuk. A zöldségeket egy tálba halmozzuk,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Chili con carne
    6

    A hagymát és a fokhagymát aprítsd finomra, majd kevés olajon párold puhára. Add hozzá a cayenne-i borsot, a friss chilipaprikát, a köményt,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Chilis bab
    78

    A hagymát apróra vágom és megsózva, egy nagyon pici olajon elkezdem pirítani. Hozzáadom a kockára vágott paradicsomot, a paprikát és a zúzott...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Chilis bab köményesen
    8

    A paradicsomok héját lehúzzuk, a magokat eltávolítjuk és a paradicsom húsát kockákra vágjuk. A paprikát is kimagozzuk és kockákra vágjuk....

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Chilis babos penne
    9

    A pennét sós vízben kifőzöd.Ameddig fő,elkészítjük a ragut: Annyi vörösbabkonzerv kell hozzá, amennyi személyre csinálod és ízlés szerint...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Fokhagymás-paradicsomos spagetti
    28

    Főzzük fog keményre a spagettit. Az olívaolajon futtassuk meg a fokhagymát és a kockázott paradicsomot. Az aprított zöldfűszerekkel ízesítsük. Forgassuk...

    • 4 személyre
    • 25 perc
    Részletek >
  • Gombás-paradicsomos tészta
    21

    A tésztát sós vízben, al dente-re kifőzzük. A hagymát nagyobb darabokra vágjuk, majd olajon megpirítjuk. A felszeletelt gombát hozzáadjuk,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >