paradicsom

Amerikában őshonos, de mára szinte mindenhol termesztett, kedvező élettani hatású, sokféleképpen hasznosítható, a magyar konyhában is kedvelt zöldségnövény.Felhasználása nagyon sokoldalú, nyersen fontos saláta növényünk, főzve jellegzetes magyar ételek fontos alapanyaga (lecsó, töltött paprika stb.). Fogyasztjuk ivólé formájában is. A mediterrán konyha különlegessége az aszalt paradicsom. Fűszerek közül a kakukkfű, bazsalikom, oregano és a zeller levél illik hozzá. Tartósítani elsősorban konzerv formájában szokták, egészben hámozva, vagy sűrített püré formájában. Nálunk a zöld paradicsom savanyítva kedvelt. Az ép, benyomatok nélküli példányokat akár 8 napig is eltarthatjuk, bár nem hűtőszekrényben, az ugyanis túl hideg a paradicsomnak.

  • Csopaki aprópecsenye
    6

    Az apróra vágott, füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk, majd beletesszük a szintén apróra vágott vöröshagymát. A pulykamellet csíkokra...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Csülökpörkölt
    15

    Az előkészület során, a csülköt alaposan tisztítsuk meg, és bőröstől vágjuk közepes kockára. Ezt követően, a hagymát is tisztítsuk...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Cukkini pörkölt hagymásan
    1

    A hagymát finomra vágom, és az olajban megdinsztelem. A cukkinit 1x1 cm-s kockákra aprítom, és megforgatom, erős tűzön pirítom a hagymán pár...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Marhapörkölt gombával
    14

    A marhahúst és a gombát kockára vágjuk. A hagymát finomra vágjuk és pici olajat öntünk alá, majd megpirítjuk. Hozzátesszük a felvágott...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Cukkinis lecsó
    3

    A hagymát meghámozzuk, felvágjuk, csakúgy mint a paprikát. Sóval meghintjük, és 1 dl olajon, aranysárgára pirítjuk. A paradicsomot forró...

    • 2 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Cukkini pörkölt paradicsommal
    3

    A cukkinit meghámozom, a magokat kivágom, a húsos részt apró kockákra vágom. A paprikát, paradicsomot megmosom és feldarabolom. A hagymákat...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Cukkinis csirkemell
    8

    Kevés olívaolajon, megsütjük hirtelen a csirkemell csíkokat. Enyhén megsózott cukkinicsíkokat teszünk hozzá, valamint 2 paradicsomot kockákra...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Cukkinis krumplileves
    5

    Olajat felmelegítjük, beletesszük a fokhagymát és a felszeletelt paradicsomot. Az egészet megdinszteljük. Ezután felöntjük vízzel, és belerakjuk...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Cukkinis lasagne
    4

    Olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, sózom, borsozom, majd beleteszem az apróra felkockázott cukkinit. Majorannával és őrölt köménnyel...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Sajt saláta
    16

    A kiflikarikákat pirítsuk meg. A spenótot leöblítjük, és tányérra rakjuk. Rászórjuk a kiflikarikákat. A paradicsomokat cikkekre vágjuk,...

    • 4 személyre
    • 15 perc
    Részletek >