paradicsom

Amerikában őshonos, de mára szinte mindenhol termesztett, kedvező élettani hatású, sokféleképpen hasznosítható, a magyar konyhában is kedvelt zöldségnövény.Felhasználása nagyon sokoldalú, nyersen fontos saláta növényünk, főzve jellegzetes magyar ételek fontos alapanyaga (lecsó, töltött paprika stb.). Fogyasztjuk ivólé formájában is. A mediterrán konyha különlegessége az aszalt paradicsom. Fűszerek közül a kakukkfű, bazsalikom, oregano és a zeller levél illik hozzá. Tartósítani elsősorban konzerv formájában szokták, egészben hámozva, vagy sűrített püré formájában. Nálunk a zöld paradicsom savanyítva kedvelt. Az ép, benyomatok nélküli példányokat akár 8 napig is eltarthatjuk, bár nem hűtőszekrényben, az ugyanis túl hideg a paradicsomnak.

  • Klasszikus pacalpörkölt
    2

    A jól átmosott pacalt bő vízben főzni kezdjük, a közben keletkező habot lekanalazzuk, a tetejéről. 30 perc főzés után lehűtjük, és arasznyi...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Almás sajtsaláta uborkával
    1

    A paradicsomot és a sajtokat vágjuk kis kockákra, az újhagymát karikázzuk fel. Az almát hámozzuk meg, és szintén kockázzuk fel. Egy nagyobb...

    • 4 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Caprrese másképp
    6

    A paradicsomot felaprítjuk és tálkákba rakjuk, majd megsózzuk. Rászórjuk a mozzarellagolyókat és meglocsoljuk olívaolajjal.

    • 4 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Erdélyi zöldbableves
    14

    A füstölt szalonnát, nagyon apró kockákra vágom és a zsírját kiolvasztom. A zsíron üvegesre fonnyasztom a megtisztított és ugyancsak finomra...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Lecsós sertésmáj
    18

    A májat vágjuk kockára. A hagymát vágjuk finomra, és dinszteljük meg. Rakjuk rá a májat. Fűszerezzük ízlés szerint. Adjuk hozzá a felaprított...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Budapest ragu sertésmájjal
    12

    A hagymát vágjuk finomra, és dinszteljük meg. Adjuk hozzá a kockára vágott májat, és fedő alatt pároljuk meg, félig. Közben fűszerezzük,...

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Pacal bakonyi módra
    4

    Az alaposan megtisztított pacalt sós, babérleveles vízben forraljuk. Amikor felforrt, leöntjük, és ezt többször (minimum négyszer, ötször)...

    • 4 személyre
    • 180 perc
    Részletek >
  • Marhapörkölt bográcsban
    16

    A marhalábszárat megtisztítjuk az inas részektől, és kisebb kockákra vágjuk. A füstölt szalonnát felkockázzuk. A vöröshagymát apró...

    • 5 személyre
    • 180 perc
    Részletek >
  • Rákleves
    2

    A hagymát vágjuk kis karikákra, majd forró olajon dinszteljük meg. A gyömbért reszeljük le, majd a chili paprikát vágjuk minél apróbbra. Ezt...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Fejessaláta paradicsomszeletekkel
    7

    Két evőkanál citromlével, egy evőkanál finom étolajjal, egy kávéskanálnyi mustárral salátakeveréket készítünk. megsózzuk, borsozzuk, kevés...

    • 4 személyre
    • 15 perc
    Részletek >