paradicsom

Amerikában őshonos, de mára szinte mindenhol termesztett, kedvező élettani hatású, sokféleképpen hasznosítható, a magyar konyhában is kedvelt zöldségnövény.Felhasználása nagyon sokoldalú, nyersen fontos saláta növényünk, főzve jellegzetes magyar ételek fontos alapanyaga (lecsó, töltött paprika stb.). Fogyasztjuk ivólé formájában is. A mediterrán konyha különlegessége az aszalt paradicsom. Fűszerek közül a kakukkfű, bazsalikom, oregano és a zeller levél illik hozzá. Tartósítani elsősorban konzerv formájában szokták, egészben hámozva, vagy sűrített püré formájában. Nálunk a zöld paradicsom savanyítva kedvelt. Az ép, benyomatok nélküli példányokat akár 8 napig is eltarthatjuk, bár nem hűtőszekrényben, az ugyanis túl hideg a paradicsomnak.

  • Sült kacsacomb 1
    8

    A kacsacombokat előkészítjük, és alaposan bedörzsöljük a fűszerekkel. A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és egy tepsibe szórjuk. Kevés...

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Öreg tészta
    18

    A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk, és megpirítjuk. Azután hozzáadjuk a vékonyra szeletelt hagymát, és üvegesre pirítjuk. A paradicsomot...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Tojásos-virslis lecsó
    5

    Forró olajon, közepesen megpirítjuk a vékony szeletekre vágott hagymát, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát. Ezeket addig sütjük,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Dorozsmai molnárponty
    5

    A pontyfilét alaposan megmosom, majd éles késsel, 2-3 mm-ként, a szálkákra merőlegesen bevagdosom (irdalom), úgy, hogy a bőrt nem vágom el, csak...

    • 8 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Nyakleves
    16

    A kacsanyakat kettévágom, és beáztatom kicsit. Közben megtisztítom a zöldségeket. A répaféléket hasábra szoktam vágni, a zellert és karalábét...

    • 6 személyre
    • 200 perc
    Részletek >
  • Házi gyros
    26

    A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, és egy serpenyőben, fazékban, olajon kicsit megpirítjuk. Megsózzuk, borsozzuk, és tetszőleges ízesítésű...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Lecsós csirkepaprikásom
    27

    Az alaposan megtisztított húst kockára vágjuk, és hagyjuk kicsit lecsöpögni. Minden zöldséget jól megtisztítunk, majd a paradicsomot nagyobb...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Csirkemájjal töltött dagadó
    21

    A dagadót megmossuk, szárazra töröljük, felszúrjuk, és a fűszersóval a belsejét jól átdörzsöljük. A csirkemájat megtisztítjuk hártyáitól,...

    • 6 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Lencsegulyás
    45

    A lencsét nem árt egy-két órával hamarabb beáztatni. Ha már megszívta magát, akkor ételízesítős vízben megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Sertésragu zöldborsóval
    33

    A húst alaposan megtisztítjuk, a hártyás részeket eltávolítjuk, felkockázzuk, és hagyjuk kicsit lecsöpögni. A zöldségeket megtisztítjuk,...

    • 3 személyre
    • 90 perc
    Részletek >