paradicsom

Amerikában őshonos, de mára szinte mindenhol termesztett, kedvező élettani hatású, sokféleképpen hasznosítható, a magyar konyhában is kedvelt zöldségnövény.Felhasználása nagyon sokoldalú, nyersen fontos saláta növényünk, főzve jellegzetes magyar ételek fontos alapanyaga (lecsó, töltött paprika stb.). Fogyasztjuk ivólé formájában is. A mediterrán konyha különlegessége az aszalt paradicsom. Fűszerek közül a kakukkfű, bazsalikom, oregano és a zeller levél illik hozzá. Tartósítani elsősorban konzerv formájában szokták, egészben hámozva, vagy sűrített püré formájában. Nálunk a zöld paradicsom savanyítva kedvelt. Az ép, benyomatok nélküli példányokat akár 8 napig is eltarthatjuk, bár nem hűtőszekrényben, az ugyanis túl hideg a paradicsomnak.

  • Libamáj szeletek friss lecsóval
    0

    A füstölt szalonnát kockákra vágom, majd megpirítom a vágott vöröshagymával. A zöldpaprikát csíkokra vágom és hozzákeverem a többi alapanyaghoz. Újra...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Pontyszeletek roston, roppanós salátalevelekkel
    0

    A halfiléket vágjuk 2-3 ujjnyi darabokra. Sózzuk be őket és akár citromlevet is facsarhatunk rá. A jégsalátát tépkedjük bele egy tálba vagy...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Pontyhalászlé
    0

    A halakat lepikkelyezzük, fejüket és farkukat levágjuk, megtisztítjuk, jó alaposan leöblítjük. A megtisztított halak törzseit 2 cm-es szeletekre...

    • 4 személyre
    • 180 perc
    Részletek >
  • Károlyi saláta
    0

    A tojást főzzük meg, keményre. A burgonyát egy csipetnyi sóval főzzük meg, héjában. A tartár mártáshoz keverjük egy kevés tejfölt, hogy...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Vitaminsaláta
    1

    A salátát szórjuk egy nagy tálba. Az almát hámozzuk meg, vágjuk kockára, és adjuk hozzá a salátához. A sárgarépát tisztítsuk meg, vágjuk...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Tejszínes csirkés penne paradicsommal
    0

    Az olajban a hagymát üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellet. Amint a hús kifehéredett, rárakjuk a kockára vágott...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Savanyított bableves tarhonyával
    25

    A megmosott, sótól kiáztatott, füstölt húst kockákra vágjuk, és egy nagyobb edénybe helyezzük. Felöntjük vízzel, és feltesszük főni....

    • 4 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Őzpörkölt burgonyakrokettel
    14

    A húst megtisztítjuk, lehártyázzuk, és felkockázzuk, 2 cm-es darabokra. A sárgarépát megtisztítjuk és felaprítjuk. A borókabogyókat a...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Tavaszi sali
    25

    A joghurtot egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a kaporlevelet és a zúzott fokhagymát. Ezeket jól összekeverjük, és sóval ízesítjük. A...

    • 6 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Paradicsomos zöldborsós csirkemáj
    8

    A hagymát vágjuk finomra, és kevés zsíron futtassuk meg. A csirkemájat vágjuk nagyobb darabokra, és adjuk hozzá a hagymához. A paradicsomot...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >