paradicsom

Amerikában őshonos, de mára szinte mindenhol termesztett, kedvező élettani hatású, sokféleképpen hasznosítható, a magyar konyhában is kedvelt zöldségnövény.Felhasználása nagyon sokoldalú, nyersen fontos saláta növényünk, főzve jellegzetes magyar ételek fontos alapanyaga (lecsó, töltött paprika stb.). Fogyasztjuk ivólé formájában is. A mediterrán konyha különlegessége az aszalt paradicsom. Fűszerek közül a kakukkfű, bazsalikom, oregano és a zeller levél illik hozzá. Tartósítani elsősorban konzerv formájában szokták, egészben hámozva, vagy sűrített püré formájában. Nálunk a zöld paradicsom savanyítva kedvelt. Az ép, benyomatok nélküli példányokat akár 8 napig is eltarthatjuk, bár nem hűtőszekrényben, az ugyanis túl hideg a paradicsomnak.

  • Mediterrán paradicsomos krumpli
    0

    A vöröshagymát felkockázom, rádobom a felmelegített olívaolajra, és 1-2 percig fedő alatt párolom. Ezután hozzáadom a sót, római köményt...

    • 3 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Paprikás krumpli zöldségekkel
    0

    A burgonyát megpucoljuk gerezdekre vágjuk. Sós vízben megfőzzük,de ne túl puhára,majd leszűrjük és zsírban egy picit megforgatva pirosra megsütjük....

    • 2 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Paprikás krumpli
    0

    A hagymát megpucoljuk és apró kockára vágjuk. A szalonnát zsírjára pirítjuk egy lábasban, beletesszük a hagymát megdinszteljük ha kész...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Paprikás krumpli Konyhafőnök módra
    1

    Elkészítés 1. A burgonyát megpucoljuk, félbevágjuk. Kikaparjuk a belsejét és sós vízben megfőzzük. 2. Füstölt szalonnából, vöröshagymából,...

    • 2 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Club szendvics
    0

    Először elkészítjük a majonézt. A tojást kettéválasztjuk, a sárgáját, mustárt, cukrot, sót kézi habverővel elkeverjük. Folyamatos keverés...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Melegszendvics
    0

    A sertésvelőt forróvízbe teszem , lehúzom a hártyáját , a tojást felverem ,összekeverem a velővel . Ízesítem sóval,borssal , közepes tűzön...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Gombás-rozmaringos sertésmáj Szisza konyhájából
    1

    Köret: Fél kg burgonyát kockákra vágva sós vízben puhára főzünk, leszűrjük, majd tejjel, apróra vágott petrezselyemmel finom burgonyapürét...

    • 3 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Töltött paradicsomgombák
    9

    A tojásokat keményre főzzük, majd mindkét végéből levágunk egy-egy darabot. A sárgáját óvatosan kiszedjük, majd a sajtkrémmel, a vajjal,...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Nyúlleves
    5

    A a sárgarépát, petrezselyemgyökeret meghámozzuk, kockára vágjuk. Olajon elkezdjük pirítani, kb. 2 perc után, hozzáadjuk a húst, azt is átpirítjuk....

    • 6 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Báránysült fokhagymával, mentával
    0

    A gerincszeleteket sózzuk és borsozzuk. A zöldfűszereket aprítsuk fel és dörzsöljük be vele a húst. Hagyjuk állni 2-3 órát. A kuszkuszt...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >