paradicsom

Amerikában őshonos, de mára szinte mindenhol termesztett, kedvező élettani hatású, sokféleképpen hasznosítható, a magyar konyhában is kedvelt zöldségnövény.Felhasználása nagyon sokoldalú, nyersen fontos saláta növényünk, főzve jellegzetes magyar ételek fontos alapanyaga (lecsó, töltött paprika stb.). Fogyasztjuk ivólé formájában is. A mediterrán konyha különlegessége az aszalt paradicsom. Fűszerek közül a kakukkfű, bazsalikom, oregano és a zeller levél illik hozzá. Tartósítani elsősorban konzerv formájában szokták, egészben hámozva, vagy sűrített püré formájában. Nálunk a zöld paradicsom savanyítva kedvelt. Az ép, benyomatok nélküli példányokat akár 8 napig is eltarthatjuk, bár nem hűtőszekrényben, az ugyanis túl hideg a paradicsomnak.

  • Gulyásleves
    0

    A vöröshagymát vágjuk apróra és pároljuk meg a zsíron. Adjuk hozzá a kockákra vágott húst és pirítsuk addig, amíg a húskockák minden oldala...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Görög csibenyárs salátával
    0

    A csirkemellfalatokat tűzzük saslikpálcára és csomagoljuk be alufóliába. Előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük készre. A zöldségeket,...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Nyári saláta fekete-erdei sonkával
    0

    Főzzük meg a tojásokat, majd tisztítás után vágjuk kisebb darabokra. Mossuk meg a zöldségeket és az almákat, és kockázzuk fel a sonkával...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Jégsaláta tofuval és paradicsommal
    0

    Mossuk meg a jégsalátát és tépkedjük kisebb darabokra. A tofut kockázzuk fel és vágjuk a koktélparadicsomokat félbe. Adjuk hozzá a sót, az...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Füstölt-gombás lecsó tarjával
    0

    A zsírszalonnát felkockázzuk és először megpirítjuk rajta a hagymákat, gombákat majd a paradicsommal folytatjuk. Az utolsó lépésként kerülnek...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Sajtos-baconos hamburger
    0

    A hamburger húsokat és a bacont forró serpenyőben szépen megsütjük, majd a sült bacont osszuk szét rajtuk és takarjuk le 1-1 cheedar szelettel...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Francia lecsó
    0

    A lecsó az egyik olyan ételünk, melynek elkészítését szinte mindenki máshogy ismeri, abban viszont mindenki egyetért, hogy nincs tökéletes lecsó...

    • 3 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Paradicsomos görögdinnye leves
    0

    Szeleteljük fel a paradicsomokat és ízesítsük be sóval és cukorral. Reszeljünk rá gyömbért és a narancsok héját, majd tegyük be a 90 fokos...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Gyors gnocchi paradicsomszószban, reszelt parmezánnal
    0

    Tegye a darabos paradicsomszószt egy edénybe és pépesítse botmixerrel. Így húzhatja le egyszerűen a paradicsomok héját: X alakban metssze be...

    • 4 személyre
    • 15 perc
    Részletek >
  • Lazacszelet grillezett zöldségekkel
    0

    A lazacszeleteket sózzuk.Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat és az olívaolajat felesbe. Amikor forró belehelyezzük a lazac szeleteket és 3-3...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >