paprika

A paprikát éretlenül (fehér, zöld), vagy éretten (sötétpiros vagy narancssárga) fogyasztjuk, frissen, szárítva, őrölve, nyersen, vagy főzve, sütve. A magyar konyha ma már elképzelhetetlen nélküle. Minden igazán magyarosnak tartott ételünkben főszerepet játszik. Tartósítani általában savanyítva szoktuk, mely esetben nagy előny, hogy a paprika nem veszíti el C-vitamin tartalmát. A mélyhűtést is elég jól bírja.

  • Szerb paprikamártás
    4

    A paprikákat negyed órára, forró sütőbe teszem és lehúzom a ráncos bőrét. A hagymával és pár gerezd fokhagymával együtt, apróra vágom...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Marhapörkölt
    6

       A húst a hártyáitól jól megtisztítva, 2 cm-es kockákra aprítjuk. A közép nagyságú vöröshagymát apróra vágjuk, olajban megfonnyasztjuk,...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Ecetes paprika
    8

    A paprikákat megmosom. 8 dl vízből, az ecetből és a fűszerekből levet főzök. A levet azonnal ráöntöm az üvegekbe pakolt paprikákra. Száraz...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Csopaki aprópecsenye
    6

    Az apróra vágott, füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk, majd beletesszük a szintén apróra vágott vöröshagymát. A pulykamellet csíkokra...

    • 4 személyre
    • 50 perc
    Részletek >
  • Csülkös pacal bográcsban
    10

    A kiolvadt pacalt megmosom és felteszem egy nagy edénybe főni. A köménymagot és a borsot teatojásba teszem, úgy adom a pacalhoz. Beleteszem még...

    • 4 személyre
    • 150 perc
    Részletek >
  • Cukkini pörkölt paradicsommal
    3

    A cukkinit meghámozom, a magokat kivágom, a húsos részt apró kockákra vágom. A paprikát, paradicsomot megmosom és feldarabolom. A hagymákat...

    • 4 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Vörösboros marhatokány
    5

    A húst falatnyi darabokra vágjuk, a hagymát felszeleteljük, a fokhagymát finomra felaprítjuk. A paprikát apróra felkockázzuk. A felhevített...

    • 4 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Cukkinis tojásos lecsó
    3

    A cukkinit gyufaszál vastagságú félkarikákra szeljük, a paprikát rövid, vékony csíkokra, a paradicsomot gerezdekre. Az olívaolajon üvegesre...

    • 2 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Lecsós csirke
    13

    A csirkemellet kockára vágjuk, majd a hagymát is felaprítjuk. A szalonnát felkockázzuk és kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a hagymát és összepirítjuk. Erre...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Céklaleves gombával
    6

    A zsiradékon megfuttatom a hagymát. Hozzárakom a felaprózott zöldségeket, és fedő alatt lassú tűzön 15 percig párolom. Felengedem kb. 1,5...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >