paprika

A paprikát éretlenül (fehér, zöld), vagy éretten (sötétpiros vagy narancssárga) fogyasztjuk, frissen, szárítva, őrölve, nyersen, vagy főzve, sütve. A magyar konyha ma már elképzelhetetlen nélküle. Minden igazán magyarosnak tartott ételünkben főszerepet játszik. Tartósítani általában savanyítva szoktuk, mely esetben nagy előny, hogy a paprika nem veszíti el C-vitamin tartalmát. A mélyhűtést is elég jól bírja.

  • Kelkáposzta főzelék
    19

    A kelkáposztát megtisztítjuk, sérült leveleit eltávolítjuk. Előbb félbe-, majd kb. 2 x 2 cm-es darabokra aprítjuk. Váltott, bő, hideg vízben...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Túrókrémmel töltött paprika
    18

    A paprika kivételével, minden hozzávalót összekeverünk és habzsákba rakunk. A paprikákat félbe vágjuk és a magokat kiszedjük. Betöltjük...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Tojásos-cukkinis lecsó
    17

    A paprikát kicsumázom, majd karikákra, vagy csíkokra vágom. A paradicsomokat nyolcfelé szeletelem (kiszedem a zöld szártőt). Az olajon megfonnyasztom...

    • 4 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Kapros zöld saláta
    10

    Az ecetből és a cukorból saláta öntetet készítünk. A zöldségeket felaprítjuk és keverőtálba rakjuk. Hozzáadjuk az összetépkedett salátaleveleket. Átkeverjük...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Kapros paprikasaláta
    4

    A megmosott paprikákat kicsumázzuk, húsukat kis kockákra vágjuk és besózzuk. 10 percig állni hagyjuk, majd lecsöpögtetjük. Ezután ráöntjük...

    • 4 személyre
    • 20 perc
    Részletek >
  • Karaj lecsós tojással
    1

    A zöldségeket összeaprítjuk, a húst 4 szeletre vágjuk. Kevés olajon kipirítjuk a kis kockákra vágott szalonnát, megfuttatjuk benne a hagymát,...

    • 4 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Pacalpörkölt gombával
    3

    A hagymát felaprítom, a zöldpaprikát feldarabolom. Olajon megfonnyasztom a hagymát, rádobom a zöldpaprikát és megszórom a köménymaggal. Ha...

    • 6 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Gomba pörkölt
    16

    A gombát megmosom feldarabolom, a hagymát apróra vágom, a paprikákat olyan apróra vágom, mint a hagymát, a paradicsomot pedig forró vízbe dobom,...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Karfiol pörkölt
    16

    Pörköltalapot készítünk hagymával, melybe köménymagot teszünk. Paprikát keverünk hozzá, majd rózsákra szedett karfiolt rakunk, bő vízzel...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Anikó zöldséglevese
    7

    A hagymát olíva olajon megpárolom és beleteszem a gombát. Ezzel is párolom még egy kicsit. A zöldségeket felkarikázom, felkockázom és beleteszem....

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >