paprika

A paprikát éretlenül (fehér, zöld), vagy éretten (sötétpiros vagy narancssárga) fogyasztjuk, frissen, szárítva, őrölve, nyersen, vagy főzve, sütve. A magyar konyha ma már elképzelhetetlen nélküle. Minden igazán magyarosnak tartott ételünkben főszerepet játszik. Tartósítani általában savanyítva szoktuk, mely esetben nagy előny, hogy a paprika nem veszíti el C-vitamin tartalmát. A mélyhűtést is elég jól bírja.

  • Lecsós szelet
    3

    A zsírt vagy az olajat felhevítjük, majd beletesszük a kockákra vágott szalonnát. Csaknem zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk a félkarikákra...

    • 2 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Lecsós szelet gombával
    1

    Füstölt szalonnát kockára vágunk, zsírját kisütjük, ezt a zsírt teszem a jénai aljára. Erre, 3 db TV-paprikát, 4 paradicsomot, 1 fej hagymát...

    • 2 személyre
    • 35 perc
    Részletek >
  • Paradicsomos tészta
    7

    A megmosott paprikát, paradicsomot, tetszőleges darabokra vágjuk. (Én először hosszában félbe, majd 1,5 cm-es darabokra vágom.) Az egyik hagymát...

    • 6 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Töltött paprika
    210

    A paprikákat kicsumázom és megszagolom, erősek-e. Ha igen és gyerekek is esznek majd belőle, akkor jó forró vízzel átöblítem a belsejüket....

    • 4 személyre
    • 75 perc
    Részletek >
  • Lecsós halfilé
    10

    A alszeleteket sózzuk, és kevés olajon elősütjük. A megmaradt zsiradékban megpároljuk a hagymát, majd rászórjuk a felaprított paprikát és...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >
  • Lecsós tarhonya
    22

    A kertben található, mindenféle paprikát kicsumázom, majd karikákra vágom. A paradicsomokat nyolcadolom. A tarhonyát sós vízben kifőzöm....

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Lecsó virslivel
    19

    A kiolvasztott szalonna zsiradékán megdinszteljük a megtisztított és felszeletelt hagymát, paprikát. Amikor már pirul, beledobjuk a sót, majorannát...

    • 4 személyre
    • 40 perc
    Részletek >
  • Vega saláta
    18

    A zöldségeket felaprítjuk és egy tálban, egy csipet sóval összekeverjük. A majonézt és a tejfölt kikeverjük, majd tetszés szerint fűszerezzük. Tálaláskor,...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Lecsós sertéstarja
    17

    A szalonnát kis kockára vágjuk és serpenyőben kisütjük a zsírját. Ezután leszűrjük és a fele zsiradékban átsütjük a kiklopfolt, sózott...

    • 4 személyre
    • 100 perc
    Részletek >
  • Krumplifőzelék fokhagymával
    8

    A burgonyát kockára vágjuk, és felrakjuk főni, a babérlevéllel és sóval. Ha kezd puhulni a burgonya, akkor készíthetjük a rántást, hagymával,...

    • 4 személyre
    • 45 perc
    Részletek >