paprika

A paprikát éretlenül (fehér, zöld), vagy éretten (sötétpiros vagy narancssárga) fogyasztjuk, frissen, szárítva, őrölve, nyersen, vagy főzve, sütve. A magyar konyha ma már elképzelhetetlen nélküle. Minden igazán magyarosnak tartott ételünkben főszerepet játszik. Tartósítani általában savanyítva szoktuk, mely esetben nagy előny, hogy a paprika nem veszíti el C-vitamin tartalmát. A mélyhűtést is elég jól bírja.

  • Zöldségleves csirkével
    29

    Az olajon megdinsztelem a felaprított zöldségeket és az apróra vágott fokhagymát. Megszórom finom liszttel, pirítom pár percig, félrehúzom,...

    • 6 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Kacsanyak leves
    13

    A leveshez pecsenyekacsa nyakakat vettem. Tettem bele pár darab zúzát és szívet is. A zöldségeket megtisztítjuk. A pecsenyekacsa nyakakat, zúzát...

    • 6 személyre
    • 120 perc
    Részletek >
  • Libagulyás
    38

    A libacombokat kicsontozom, a felesleges, zsíros részeket levágom, felaprítom, és kisütöm. A húst kockára vágom. A libahájból kisült töpörtyűt...

    • 6 személyre
    • 90 perc
    Részletek >
  • Fasírtos szendvics
    14

    A zabpelyhet forró vízzel leöntjük, úgy, hogy jól ellepje. Nagyjából 5-10 perc alatt puhul meg. Addig megtisztítjuk és felaprítjuk a vöröshagymát,...

    • 2 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Gombás-babos chili
    32

    A babot előző este beáztatom, majd néhány babérlevéllel, kevés ecettel, sós vízben felteszem főni. Mikor majdnem megfőtt, leszűröm. Közben...

    • 8 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Sváb savanyú
    6

    A vizet, 20%-os ecetet, cukrot, sót felforraljuk. Utána beletesszük a kénport, Nátrium benzoátot, vagy szalicilt és citromsavat. A gyöngyhagymát...

    • 6 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Vegán rakott karfiol
    13

    A rizst 1, 5-szeres mennyiségű vízben, sóval, ételízesítővel (szárított lestyán), kb. 10 perc alatt megfőzzük. A karfiolt rózsáira szedjük,...

    • 2 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Zöldborsópörkölt magyarosan
    24

    Pörkölt alapot készítünk. A vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a pirospaprikát. Belevágjuk a meghámozott paradicsomot,...

    • 2 személyre
    • 60 perc
    Részletek >
  • Avokádókrém pirítóssal, káposztasalátával
    13

    Meghámozzuk és feldaraboljuk az avokádót, majd villával szétnyomkodjuk. Hozzáadunk kb. 1 evőkanál étolajat, sót, borsot, kevés citromlevet...

    • 2 személyre
    • 30 perc
    Részletek >
  • Magyaros lecsós burgonya
    22

    Elkészítjük a lecsóalapot. A vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, belevágjuk a paprikát, paradicsomot, majd fedő alatt, puhára főzzük. Közben...

    • 3 személyre
    • 90 perc
    Részletek >